utorak, kolovoza 12, 2008

Kardinal Puljić: Sarajevo nije grad za koji sam se borio

SARAJEVO - "Hrvatski političari moraju zauzeti jedinstveni stav o perspektivi i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH", izjavio je kardinal Puljić za Hinu i Hrvatsku televiziju (HTV).

Istaknuo je da je upravo jednakopravnost ključ opstanka i egzistencije Hrvata u BiH pa stoga valja ustrajno raditi upravo na rješavanju tog pitanja, bez obzira na postojeće otpore.

"Ni jedna politika ne da ono što ne mora dati", kazao je Puljić.

Ponovio je da je ključ rješenja važnih problema u BiH uspostava takvog državnog ustroja u kojemu niti jedan narod neće biti majoriziran.

Kardinal Puljić je upozorio da zbog postojećeg stanja svi trpe, a kao primjer naveo je probleme koje ima Katolička crkva u Sarajevu.

Kazao je da je u glavnom gradu BiH na djelu otvorena diskriminacija Crkve kada je u pitanju njeno zauzimanje za ostvarivanje imovinskih prava.

Lokalni sudovi, primjerice, čine sve što mogu u zaštiti imovinu na koju polaže pravo Islamska zajednica dok se prema crkvenoj imovini odnose krajnje diskriminacijski.

Takav je bio slučaj s nedavnom presudom Županijskog suda u Sarajevu kojom je odbijen zahtjev Vrhbosanske nadbiskupije za povrat u vlasništvo stana u samoj nadbiskupijskoj zgradi koji joj je bespravno oduzet u bivšoj državi, a potom dan na korištenje doušniku jugoslavenske tajne službe Fadilu Smajiću kako bi bio korišten za prisluškivanje.

Prislušne naprave koje su vodile do tog stana otkrivene su 1992. godine a unatoč tome kao i činjenici da je stan bespravno oduzet Crkvi i to bez ikakve naknade sarajevski je sud donio odluku po kojoj članovi Smajićeve obitelji i dalje imaju pravo na sporni stan.

"Kao da se u Sarajevu ne želi da mi budemo tu", kazao je kardinal Puljić konstatirajući sa žaljenjem kako je Sarajevo daleko od grada u kojemu bi se svi ravnopravno tretirali.

"Ovo nije Sarajevo za koje sam se ja u ratu borio", izjavio je vrhbosanski nadbiskup.

Kardinal Puljić ipak je istaknuo kako ni on ni Crkva u cijelosti neće ustuknuti pred nepravdom niti će dopustiti da ih ona zastraši a poziv na takvo postupanje uputio je i svim Hrvatima Sarajeva.

"Ovo nam je izazov da se neustrašivo borimo za svoja prava", izjavio je Puljić.

12.8.2008.
Pincom.info/ Hina