ponedjeljak, kolovoza 04, 2008

Tužiteljstvo BiH podiže optužnicu protiv 8 generala HVO-a i HV-a

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiže optužnicu protiv 12 Hrvata od kojih je čak osam generala Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane. Nakon dugogodišnje istrage, optužnica se privodi kraju, a očekuje se da bi mogla biti uskoro podignuta.

Optužnica koja je već pripremljena nosi naziv “Nedjeljko Obradović, Dragan Ćurčić i drugi”, saznaje Dnevni list iz izvora bliskih državnom Tužiteljstvu.

Prema saznanjima lista, optužnica će dvanaest Hrvata teretiti za ratni zločin protiv bošnjačkog stanovništva na području Hercegovine.

General Nedjeljko - Neđo Obradović, bivši je zapovjednik 1. hercegovačke brigade – “Knez Domagoj“ i šef sektora Jug u okviru Operativne zone jugoistočna Hercegovina Hrvatskog vijeća obrane. Obradovića će Tužiteljstvo BiH, kako saznaje Dnevni list, teretiti za “zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom tijekom 1993. na području Čapljine i Stoca”.

Ime Nedjeljka Neđe Obradovića bilo je na popisu 20 osoba za koje je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u veljači 2006. glavnom državnom tužitelju Marinku Jurčeviću dostavila materijale i zahtijevala da oni budu prioritetno uzeti u proceduru.

Naime Obradović je bio na popisu Hrvata za koje je Haaško tužiteljstvo tijekom istrage u slučaju “Prlić i ostali” utvrdilo da postoje određeni dokazi te da bi Tužiteljstvo BiH trebalo provjeriti ima li dovoljno elemenata za podizanje optužnice.

Dragan Ćurčić, koji bi u ovom slučaju, kako se neslužbeno doznaje, trebao biti drugooptuženi, već se sudilo pred državnim Sudom i to za “podrivanje vojne i obrambene moći Federacije”. On je tada kao nekadašnji zamjenik zapovijednika Vojske Federacije oslobođen svih optužbi. U ratnom razdoblju u BiH bio je zapovjednik profesionalne brigade “Ludvig Pavlović”.

Kad je u pitanju stradanje bošnjačkog stanovništva na području Stoca i Čapljine prema dokumentima haaškog tribunala većina stolačkih Bošnjaka protjerana je u dva velika vala sredinom srpnja i početkom kolovoza 1993. Prema izvještaju Bassiounijeve komisije iz 1994., od lipnja 1993. oko 1350 vojnosposobnih Bošnjaka iz Stoca uhićeno je i zatvoreno u Dretelju i Gabeli, a od 3. kolovoza preostali muškarci, uključujući otprilike 4000 žena i djece, zatvoreno je u Gašnicama pokraj Čapljine.

Izvor blizak Tužiteljstvu navodi da je optužnica trebala biti podignuta u prošlom mjesecu, međutim to se nije dogodilo, pa se pretpostavlja da se radi o naknadnim dopunama.

4.8.2008.
Pincom.info