ponedjeljak, kolovoza 25, 2008

Boras: Bošnjaci blokiraju rad Vlade

MOSTAR – Ministri iz reda Bošnjačkoga naroda opstruiraju rad Vlade Hercegovačko neretvanske županije, rekao je danas u Mostaru na izvanrednoj konferenciji za medije predsjednik Vlade HNŽ Srećko Boras. S druge strane S BiH optužuje Borasa kako upravo on opstruira rad Vlade i to zbog ne stavljanja točke izbora novoga komesara policije HNŽ na dnevni red.

Bošnjaci opstruiraju

Naime, za danas je bilo najavljeno održavanje sjednice Vlade HNŽ no na sjednici se nisu pojavili ministri iz SDA i S BiH, zbog čega je Boras zaključio kako se sjednica zbog nepostojanja kvoruma ne može održati.

''Ne znam zašto se ministri iz SDA i S BiH nisu pojavili na zakazanoj sjednici. Svi su bili uredno obaviješteni o zakazivanju sjednice. Evidetno je da oni namjerno blokiraju rad Vlade'', rekao je Boras.

Ističe kako neće dopustiti ovakvo ponašanje ministara.

''Predobro smo plaćeni da bi se ovakvo ponašanje toleriralo. Neprihvatljivo je da pojedini ministri daju sebi ovlasti koje nemaju. Rad Vlade ne smiju blokirati stranački i politički interesi'', kazao je Boras.

Premijer HNŽ tvrdi kako su se i za vrijeme prošlih vlada događale slične stvari s bošnjačkim ministrima, ''iako su cijelo vrijeme bili uredno plaćani''.

''Neću dozvoliti ovakva događanja jer posljedice ponašanja bošnjačkih ministara osjećaju svi građanin HNŽ-a", zaključio je Boras.

Boras blokira rad Vlade

Predsjednik Hercegovačko-neretvanskog županijskog odbora S BiH Arif Jelovac danas je za Pincom.info izjavio kako je Boras jedini krivac zbog neodržavanja sjednice Vlade, te je upozorio kako Vlada HNŽ nalazi pred ozbiljnom krizom.

''Premijer već dvije godine odbija staviti na dnevni red točku o izboru komesara policije u HNŽ. To je osnovni uzrok neodržavanja sjednice. U stvari Boras opstruira rad Vlade jer odbija izvršiti svoju zakonsku obvezu. Zbog problema oko izbora novoga komesra Vlada se nalazi pred ozbiljnom krizom'', rekao je Jelovac.

On je izjavio kako je proces imenovanja novog komesara policije prošao sve zakonom propisne procedure te kako se samo još Vlada treba izjasniti o izboru.

''Vlada novoga komesara može prihvatiti ili odbiti, ali ta se točka mora naći na dnevnom redu. Boras ne provodi političku koordinaciju među koalicijskim partnerima'', zaključio je Jelovac.

Iz SDA danas nismo bili u mogućnosti dobiti komentar na Borasove izjave jer nitko od županijskih dužnosnika nije bio na svome radnom mjestu.

Komesar

Natječaj za komesara policije HNŽ je otvoren već dvije godine i jedini je kandidat Himzo Đonko koji je nedavno imenovan za v.d. komesara.

Policija HNŽ je postala ''obezglavljena'' nakon što je dosadašnji v.d. komesar Dragan Brkić suspendiran s dužnosti jer se protiv njega na Sudu BiH vodi proces u slučaju ''Bilić i ostali''.

Brkić je postao v.d. komesar nakon što je istekao mandat Srećku Glibiću, koji je pak, bio osuđen na Općinskom sudu u Mostaru zbog neizvršenja sudskih presuda. Brkić je v.d. komesar postao po automatizmu, kao dotadašnji načelnik uniformirane policije. Trenutno u HNŽ nema načelnika uniformirane policije.


25.8.2008.
Jurica Gudelj / Pincom.info