ponedjeljak, kolovoza 18, 2008

Borjana Krišto protiv hrvatskih zastupnika i ministara !

MOSTAR - Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini nalazi se u najtežem položaju od Daytona na ovamo i to zahvaljujući politici međunarodne zajednice, ali i unutarnjih političkih previranja koja se u većini slučajeva slamaju preko leđa Hrvata. Iako se najveći dio krivnje za položaj u kojem se nalaze Hrvati pripisuje lošim rješenjima u Daytonskom sporazumu, u velikoj mjeri to stanju su doprinijeli i pojedini hrvatski političari, koji su pokazali kako su spremni sve uraditi i popisati samo da im se ne zaljulja stolica. Mnogo je primjera kada su Hrvati radili samo protiv sebe, a za to optuživali nekoga drugoga, a najnoviji primjer za to je donošenje Zakona o razvojačenim braniteljima i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FbiH, piše mostarski Dnevni list.

Ugrožene županije

Donošenje ovih zakona podiglo je veliku medijsku prašinu jer se njima izravno ugrožava financijska stabilnost i opstojnost županijske razine vlasti na kojoj Hrvati jedino mogu donekle štiti svoje interese. Zbog toga ova dva zakona nisu dobila niti jedan glas hrvatskih predstavnika, kako u Vladi tako i u Zastupničkom domu i Domu naroda.

Nakon skandalozne odluke Vijeća za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH da prijedlogom Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH nema elemenata za povredu nacionalnog interesa, očekivalo sa da će predsjednica FBiH Borjana Krišto iskoristi svoje ustavne ovlasti i spriječi donošenje ovog zakona pa i po cijenu nove krize vlasti u FBiH. Iako je imala mogućnost povlačenja pitanja ustavnosti ona to nije učinila, nego je potpisala ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, čime je izravno ugrozila opstanak županija, piše Dnevni list.

Nastavak pogubne politike

Ovim potezom koji je slučajno ili namjerno, ostao medijski nezapažen, Krišto je ispred nacionalnih interesa Hrvata stavila sitne stranačke interese, očito s namjerom da u predizborno vrijeme izazove krizu vlasti u županijama koje su ovim zakonom prisiljene plaćati socijalni mir u FBiH. Na ovaj način HDZ BiH je, tvrdi Dnevni list, još jednom potvrdio svoju politiku u BiH koju je vodio u posljednjih 15-ak godina na štetu vlastitog naroda.

Nizom zakonskih rješenja i političkih kompromisa koje su radili sa svojim koalicijskim partnerima u cilju sudjelovanja u vlasti obespravili su hrvatski narod do te mjere da faktički uživa manje prava u BiH nego što ih imaju manjine u zapadnoeuropskim zemljama.

U posljednje vrijeme svjedoci smo reakcija službenog Vatikana i brojnih međunarodnih diplomata, pa čak i visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, koji upozoravaju da se mora prestati s praksom preglasavanja i obespravljivanja Hrvata u FBiH. Međutim, očito je da to još nisu uvidjeli pojedini hrvatski predstavnici u federalnoj vlasti jer izravno rade protiv interesa svog naroda. Stavljanjem osobnih i stranačkih interesa ispred nacionalnih, hrvatski narod nikada neće dobiti priliku za uspostavu TV kanala na hrvatskom jeziku, a da i ne govorimo o uspostavi hrvatske federalne jedinice koju priželjkuje velika većina Hrvata u BiH, zaključuje Dnevni list.

18.8.2008.
Pincom.info