srijeda, kolovoza 06, 2008

Vegar: Ignoriranje hrvatskih žrtava, Musa: Kriv Holbrooke

MOSTAR - Skraćenje optužnice protiv Radovana Karadžića koje bi značilo izbacivanje optužbe za zločine protiv hrvatskog naroda u BiH za HDZ 1990 je apsolutno neprihvatljivo iz više razloga, izjavio je za Pincom.info glasnogovornik ove stranke Veso Vegar.

Takvo nešto ne može i ne smije imati opravdanje u rokovima Haškog suda, novcu i bilo čemu drugom, smatraju u ovoj stranci.

-S pravnog aspekta to bi značilo ignoriranje žrtava hrvatskog naroda u BiH koje su prve pale. U RS entitetu koji je djelo Radovana Karadžića i onih koji su to djelo legalizirali kroz Daytonski mirovni sporazuma, hrvatski narod je doživio temeljito etničko čišćenje razmjera genocida. Optužnica koja ne bi tretirala tu činjenicu bi bila nepotpuna i ne bi mogla voditi zadovoljenju pravde, kaže Vegar.

Politički, također je, prema njegovim riječima, nedopustivo reducirati optužnicu samo na stradanje bošnjačkog naroda, jer bi time još jednom se potenciralo ionako rašireno mišljenje, i, na žalost i praksa, po kojoj su za BiH bitni samo Bošnjaci i Srbi kao dva naroda nositelja dva entiteta, i Hrvatima kao malom, slabom narodu skoro nacionalnoj manjini.

-Povijesno, takva optužnica i na njoj izvedena presuda davala bi materijal povjesničarima koji ne bi mogli steći potpunu povijesnu istinu o ratu u BiH o narodima koji su živjeli u BiH i njihovim stradanjima, o krivcima i žrtvama, ističe glasnogovornik HDZ 1990..

-Dakle, optužnica ne smije biti reducirana ako Sud želi utvrditi krivicu optuženoga Karadžića i ako je taj Sud u funkciji pravde i kažnjavanja zločina i zločinaca, a ne diktiranja političkih odnosa i opcija u „regiji“ i balansiranja krivnje „tri zaraćene strane, smatra Vegar.

Komentirajući informaciju da bi Haško tužiteljstvo moglo reducirati točku optužnice za genocid nad Hrvatima i Bošnjacima u BiH protiv Radovana Karadžića samo na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, predsjednik HKDU BiH Ivan Musa podsjeća kako je pred početak rata u BIH Radovan Karadžić izjavio da jedan narod treba nestat iz BiH.

-Nema dvojbe da je po tom modelu sačinjen Daytonski sporazum, po Holbrooku je BiH podijeljena na Srpski i Bošnjačjki entitet. Jasno je da, po Holbrookeu, Hrvata trebaju nestane iz BiH, i tu treba tražiti svaku mogućnost izbjegavanja spominjanja Hrvata u optužnici u bilo kojem smislu, oni su usputna šteta u BiH, njih i nema nisu važni, kazao je Musa za Pincom.info

Dodaje da smo svjedoci „od samog uhićenja Karadžića da je taj Holbrooke opasan tip, mutljaroš, i tu treba tražiti kvaku za izmjenu optužnice.

Reakciju na vijest da u izmijenjenoj optužnici Radovana Karadžić neće biti terećen za genocid nad Hrvatima zatražili smo i od predsjednika HSP-a Đapić Jurišić, no u njegovom uredu kazali su nam da je Jurišić na odmoru.

I predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, glavni tajnik i glasnogovornik te stranke kako su nam rekli u središnjici ove stranke su na odmoru pa nismo mogli dobiti ni njihov komentar.

6.8.2008.
M.Šutalo / Pincom.info