četvrtak, srpnja 16, 2009

Europska unija “protjeruje” bh. dijasporu

MOSTAR – Državljani BiH koji žive i rade u zemljama EU-a uskoro će biti “protjerani” jer u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima uskoro neće moći produžiti “stare” bh. putovnice potrebne za izdavanje radnih i boravišnih viza. Izdavanje pak novih, biometrijskih putovnica teško da će početi ove godine, iako se najavljuje “testno” izdavanje.

Povratak dijaspore


Najobičnije je zamazivanje očiju javnosti kada naši, ali i strani političari kažu kako je ukidanje viza “politički, a ne tehnički problem”. Više izvora iz Vijeća ministara BiH potvrdilo nam je da je osnovni razlog zašto će naši građani još najmanje godinu i pol dana trebati vize, to što nismo stvorili tehničke uvjete za izdavanje biometrijskih putovnica. “Po tom pitanju nismo apsolutno ništa učinili. Mi još ne znamo ni kako će izgledati te biometrijske putovnice, koje su jedan od uvjeta iz Mape puta za ukidanje viza, ni gdje ćemo ih tiskati niti gdje ćemo kupiti svu potrebnu opremu. Tu opremu potom treba postaviti i mora se osigurati sigurnost svih podataka”, kazao nam je izvor iz Vijeća ministara koji je želio ostati anoniman. Štoviše, o tome još uvijek nije iznesen niti konkretan prijedlog. “To je javašluk. Ne znam kako bih to drukčije nazvao. Što je najironičnije u tome, osobe koje na tomu rade su i Bošnjaci, a upravo oni će biti najteže pogođeni nakon što danas (jučer) Europska komisija predloži stavljanje Srbije, Crne Gore i Makedonije na bijelu schengensku listu.
Izvor iz jednog bh. diplomatsko-konzularnog predstavništva (DKP) potvrdio nam je da više nemaju i ne mogu produžavati putovnice kojima je isteklo važenje. “Dobili smo upute da osobama koje borave i rade u ovoj zemlji izdajemo putne listove. Time čak kršimo zakon! Te osobe nisu izgubile dokumente - oni su istekli – i mi im trebamo izdati nova koja nemamo”, kazao nam je naš izvor iz ovog DKP-a, koji naglašava kako se ti naši građani sada moraju vratiti u BiH i ovdje vaditi bh. putovnice i onda ovdje tražiti radne vize. “Oni će to vjerojatno raditi u vrijeme godišnjih odmora. I što će se dogoditi? Doći će u Sarajevo, stajati danima pred nekim veleposlanstvom, čekati vizu koju neće dobiti, jer znamo kakva je kriza i u zemljama EU-a. Imat ćete najesen možda tisuće ljudi koji će ostati bez posla zbog problema s vizom i koji će se s obiteljima vratiti u BiH. To je katastrofa i sramota”, kazao nam je ovaj naš diplomat, koji je “zbog brige za svoj posao” želio ostati anoniman.

Bez viza tek 2011.

Vlasnici bh. putovnica stajat će u redovima za schengenske vize najmanje do kraja 2010. Kako nam je jučer potvrđeno u Bruxellesu, Europska komisija (EK) će ponovno uzeti u razmatranje stavljanje BiH na bijelu schengensku listu tek na proljeće 2010. “To razmatranje će trajati do srpnja. Potom će, ako budu ispunjeni uvjeti (!), to predložiti i onda se čeka da većina zemalja, odnosno njihove vlade usvoje taj prijedlog. Nema ukidanja viza prije siječnja 2011.”, kaže ovaj bruxelleski diplomat.

Piše: Predrag Zvijerac/ dnevni-list.ba