srijeda, srpnja 29, 2009

Bosanskom teroristu prijeti doživotna robija

MOSTAR – Amerika je optužila sedam osoba, uključujući i naturaliziranog Amerikanca podrijetlom iz BiH, da su planirali i prikupljali novac za terorističke napade u inozemstvu, između ostalog i na Kosovu. Američki mediji javljaju da su uhićeni vođa skupine Daniel Patrick Boyd, te Anes Subašić, Hisen Šerifi, Mohamad Omar Ali Hasan, Ziyad Yaghi, Zakariya i Dylan Boyd. Vođa ove skupine bio je Danijel Patrick Boyd, dok su mu pomagači Hisen Šerifi s Kosova i Anes Subašića iz BiH. Doživotna robija

Optužnica je podignuta prošle srijede, a terete se za financijsku podršku terorizma, zavjeru za ubojstvo, otmice i nanošenje ozljeda. Ukoliko budu osuđeni, američki tužitelji tvrde da im prijeti doživotna robija. Prema izvješćima američkog ministarstva sigurnosti, Boyd, inače mozak akcije, veteran je logora za obuku radikalnih islamista u Afganistanu i Pakistanu od 1989. do 1992. Boyd je navodno iskustvo upotrijebio kako bi formirao osobnu organizaciju za opremanje i obuku boraca, te izvođenje napada izvan granica SAD-a. Ova sedmorka je obučavala druge da rukuju oružjem i učili ih vojnoj strategiji.

Ratni zločinac?

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH jučer su nam rekli da oni nisu dobili nikakav službeni dopis od američkih vlasti. “Po našim saznanjima, radi se o naturaliziranom američkom državljaninu, te američke vlasti nisu niti obvezne obavijestiti diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u SAD-u”, navode iz ministarstva. Dodaju da američko državljanstvo ima prioritet u odnosu na državljanstvo bilo koje druge države te stoga diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u SAD-u nemaju mogućnost intervenirati u slučaju Anesa Subašića. Od raznih izvora doznajemo da je Subašić rođen u Banjoj Luci, te da se navodno tereti za ubojstva srpskih civila u selu Sijakovac.

Obučavani za bombaše

U optužnici stoji da je krajem srpnja 2008. Šarifi otputovao iz Raleigha u Sjevernoj Karolini u Prištinu, na Kosovu, kako bi sudjelovao u džihadu, uz opasku da se “vratio u SAD kako bi prikupio dobrovoljce i novac za mudžahedine”. Iako su putovanja ove skupine na Kosovo, ali i druga mjesta na Bliskom i Srednjem istoku optužnicom ostala prilično nerazjašnjena, američki dužnosnici napomenuli su da nema podataka o vezama “Boydove sedmorke” s nekom od znanih terorističkih organizacija, poput recimo Al-Qaide. Također, nema indikacija da je ova skupina planirala napade na teritoriju Amerike. Uhićeni su obučeni za terorističke akcije i bombaške napade, a vjeruje se da su više puta odlazili na Bliski istok, u Pakistan i na Kosovo, s ciljem organiziranja napada.

Piše: Vanja Bjelica / dnevni-list.ba