subota, srpnja 04, 2009

HDZ 1990. traži sazivanje Svehrvatskog sabora

MOSTAR - U Mostaru je održana sjednica Središnjeg odbora HDZ-a 1990.

Izvješće o radu HDZ 1990 od posljednje sjednice Središnjeg odbora i funkcioniranju institucija vlasti u BiH i Federaciji BiH podnio je predsjednik HDZ 1990 dr. Božo Ljubić. Izvješće o radu Stranke u županijama podnijeli su predsjednici županijskih organizacija kao i organizacije HDZ Distrikta Brčko. Oni su podržali rad predsjednika dr. Bože Ljubića kao i rad Predsjedništva Stranke.

Središnji odbor je u raspravi snažno podržao i zatražio od odgovornih u BiH ubrzavanje reformi neophodnih za demokratski razvoj BiH i njezino približavanje Europskoj uniji i NATO-u. Inzistirano je da se prilikom koncipiranja i donošenja odluka vodi računa o načelima pravde, pravednosti i nacionalne ravnopravnosti.

Posebno je naglašena potreba najvažnije, ustavne reforme bez koje nema stabilne i funkcionalne BiH. HDZ 1990 cijeni spremnost međunarodne zajednice da pomogne ovu reformu, u prvom redu EU i SAD. Pozvao je sve političke čelnike u BiH da iskoriste ovu spremnost međ. zajednice.

HDZ 1990 ostaje na stajalištu da je BiH potrebna korjenita reforma ustava koja će eliminirati blokade u radu državnih institucija te staviti sva tri konstitutivna naroda u istu poziciju kod donošenja odluka.

Središnji odbor HDZ 1990 podržavao je inicijativu Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara koja će biti pokrenuta preko ovlaštenog predlagača pred Parlamentom BiH i Ustavnim sudom BiH u svezi izmjene Izbornog zakona i Statuta grada Mostara i njegovog usklađivanja s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Središnji odbor je naglasio da HDZ 1990 ostaje vjeran politici hrvatskog zajedništva i suradnje sa svim hrvatskim političkim strankama na strateškim nacionalnim interesima, te još jednom ističe spremnost na dijalog i suradnju. Posebno je istaknuta spremnost na razgovore o suradnji, približavanju i mogućem ujedinjenju s HDZ BiH na načelima koje je Predsjedništvo utvrdilo i poslalo na Predsjedništvo HDZ BiH, očekujući očitovanje i odgovor.

Središnji odbor HDZ 1990 predlaže da se u najskorije vrijeme sazove Svehrvatski sabor u BiH na kojemu će najodgovorniji hrvatski predstavnici političkog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i crkvenoga života zauzeti stavove o najbitnijim pitanjima za položaj hrvatskog naroda i države BiH.

Središnji odbor je na prijedlog predsjednika Ljubića zaključio da se Drugi sabor HDZ 1990 održi u listopadu ove godine, koji će biti izvještajni i izborni.

4.7.2009.
Pincom.info