utorak, srpnja 28, 2009

Bošnjaci ruše sporazum s MMF-om

BANJA LUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložiće veto na rebalans proračuna RS koji je usvojila Narodna skupština RS, što će dovesti u pitanje aranžman s MMF-om za cijelu BiH.

Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka, potvrdio je kako će Klub Bošnjaka "zaustaviti usvajanje rebalansa proračuna RS, a razlog ulaganja veta je što su nezadovoljni izdvajanjem Vlade RS za izbjegličke kategorije".

On kaže kako bi Klub Bošnjaka trebalo do sutra da razmotri akta koje je usvojila Narodna skupština RS, među kojima je i rebalans proračuna RS.

- Ako zakažemo sjednicu uložićemo veto, ako ne, uradićemo to poslije godišnjih odmora. Zastupnici Vijeća naroda RS od 31. srpnja idu na kolektivni godišnji odmor, bila odluka o vetu ili ne, zakoni koje je usvojio parlament RS, a time i rebalans proračuna, ne mogu stupiti na snagu", kaže on i dodaje "kako je blokada rada Kluba Bošnjaka kulminacija krize i odnosa institucija RS prema Vijeću naroda RS", prenose Nezavisne.

On je rekao kako se Klub Bošnjaka neće osjećati odgovornim ako dođe do blokade sredstava MMF-a zbog neusvajanja rebalansa proračuna i da odgovornost trebaju snositi oni koji su ponudili neprihvatljiv rebalans".

SNSD je ocijenio da bošnjačke političke stranke ugrožavanjem kreditnog aranžmana sa MMF-om rade protiv BiH i njenog opstanka.

Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a, ističe kako blokiranje bilo koje institucije dovodi u pitanje BiH, a ne samo RS, i da bošnjačke stranke ne bi trebalo da se igraju sa vetom jer to nema nikakve veze sa vitalnim nacionalnim interesom.

- Sredstva MMF-a trebaju Federaciji koja je bankrotirala, a RS može i bez njih - kazao je on i dodao kako će neravnoteža između FBiH, koja je propala, i RS, koja je stabilna, pretegnuti na stranu Srpske.

28.7.2009.
Pincom.info