petak, srpnja 03, 2009

Šta nam braća rade: Po putovnice u Sarajevo!?


Hercegovački Hrvati koji iduće godine budu željeli izvaditi nove hrvatske putovnice, morat će po dokumente ići u Veleposlanstvo RH u Sarajevu, potvrdili su nam iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) .

Naime, Hrvatska od 1. siječnja iduće godine kreće s izdavanjem novih biometrijskih putovnica koje iziskuju i korištenje novih uređaja potrebnih za njihovo izdavanje.

Dio te opreme mora se instalirati i u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, pa tako i u našoj zemlji.

Opće je poznato kako najveći broj Hrvata koji imaju hrvatske putne dokumente živi u Bosni i Hercegovini i iz tog razloga, a kako bi olakšala izdavanje domovnica i putovnica, Hrvatska ima i veliki broj konzulata u BiH.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija su nam kazali kako će oprema za izuzimanje biometrijskih podataka biti postavljena u Veleposlanstvu RH u Sarajevu najkasnije do 1. siječnja 2010.

"Do 1. srpnja 2010. bit će opremljena sva diplomatsko-konzularna predstavništva RH u BiH (Mostar, Tuzla, Banja Luka) i u njima će se moći podnositi zahtjevi za biometrijske putovnice. Do daljnjeg neće biti mogućnosti za podnošenje zahtjeva u drugim mjestima", kazao je za Dnevni list glasnogovornik hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

To znači da će prvih nekoliko mjeseci iduće godine oni koji su vadili hrvatske putovnice u navedenim predstavništvima, morati ići u Sarajevo kako bi produžili ili izvadili nove biometrijske putovnice, a oni koji to danas mogu napraviti u Usori ili Livnu, morat će od iduće godine to raditi ili u nekom od konzulata ili u Veleposlanstvu u Sarajevu.

Te ispostave će se 1. srpnja ili zatvoriti ili će u njima biti moguće izvaditi samo domovnicu ili će se oprema iz konzulata i Veleposlanstva u Sarajevu određenim danima u mjesecu dovoziti u ta mjesta.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija naglašavaju kako će sadašnje putovnice važiti do isteka valjanosti i tek kasnije će se mijenjati. Dokumenti potrebni za izdavanje biometrijskih putovnica su isti kao i za izdavanje “obične” putovnice, a jedina razlika je što će se uzimati otisci dvaju prstiju (lijevog i desnog kažiprsta) i što su dimenzije fotografije malo promijenjene.

monet.ba