srijeda, srpnja 15, 2009

Međunarodna zajednica iskorjenjuje Hrvate

BANJA LUKA - Biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica na početku 46. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH uputio je pozdravni govor u kojem je još jednom upozorio na težak položaj Hrvata katolika u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.


- Od zadnjeg našeg zasjedanja ovdje u središtu moje biskupije, opća situacija za ovdašnje katolike prognanike, koji se žele vratiti, nije se na žalost mnogo poboljšala. Tek zanemariv broj prognanika i izbjeglica se uspio vratiti i ostati. Još uvijek nedostaje, kao i svih proteklih poratnih godina, političke volje i potrebne materijalne i pravne pomoći za iole znatniji povratak i ostanak povratnika katolika u njihovo rodno mjesto. Sve više se, na žalost, obistinjuju naše mnogo puta izražene bojazni da se s ovoga područja želi iskorijeniti katoličko stanovništvo uz odobrenje domaće i međunarodne javnosti. Ne možemo radi istine i pravde protiv takvog zločina ne dići i ovaj puta svoj odlučni glas, kazao je Komarica.


Spora obnova

Po njegovim riječima, obnova u ratu porušenih crkava i crkvenih objekata napreduje vrlo sporo zbog nedostatka nužnih materijalnih sredstava: «Još uvijek više od polovine naših porušenih crkvenih objekata čeka na početak obnove».

Ipak, po riječima banjolučkog biskupa ima i pozitivnih pomaka:

- Zahvalni smo Bogu što smo mogli nastaviti gradnju tijekom rata porušene župne i samostanske crkve otaca franjevaca u Banjoj Luci te što smo nedavno započeli izgradnju, također u ratu porušene župne crkve u Sasini kod Sanskog Mosta. Za oba ova objekta dobili smo po prvi put pomoć od entitetskih vlasti na čemu smo im zahvalni.

Imala je ova Crkva tijekom proteklih mjeseci i više razloga da se raduje. Jedan od njenih svećenika mons. Berislav Grgić posvećen je za biskupa prelature Tromso na sjeveru Norveške. To je velika čast i priznanje za njega osobno ali i za njegovu biskupiju.


Katolički radio u Banjoj Luci

Uspješno je organiziran i održan Drugi susret hrvatske katoličke mladeži u Bosi i Hercegovini u Livnu odnosno Banjoj Luci na koji je došlo više od dvanaest tisuća mladih iz BiH i susjednih zemalja.

Održan je zapaženi međunarodni simpozij u Banjoj Luci u povodu 140. obljetnice dolaska otaca trapista u Banju Luku koji su doveli Europu u Bosnu i Hercegovinu.

Pohodio nas je tom prigodom i prefekt Kongregacije za redovnike kardinal Franc Rode. Nakon njegova dolaska nazire se obnavljanje redovničke zajednice otaca trapista u opatiji Marija Zvijezda u Banjoj Luci.

U skoroj budućnosti nadamo se konačnom dobivanju državne koncesije za otvaranje katoličkog radija u Banjoj Luci. Tijekom Jubilarne godine sv. Pavla i jubileja franjevačkog reda imali smo više katehetsko-pastoralnih akcija i upriličili nekoliko hodočašća u više župa naše biskupije, kazao je Komarica.

15.7.2009.
KTA/Pincom.info