petak, srpnja 31, 2009

Ministar Hećo uništava Aluminij

MOSTAR – Uprava Aluminija d.d. Mostar jučer je na sve relevantne adrese u državi, a prvenstveno na ime federalnog premijera Mustafe Mujezinovića poslala pismo upozorenja u kojem pozivaju federalnu Vladu da produži sporazum s Aluminijem do konačnog rješenja pitanja privatizacije. U pismu koje je između ostalog poslano i na OHR, kao glavni krivac za odugovlačenje privatizacije navodi se federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Vahid Hećo. “Cjelokupna javnost je svjedokom kako se Vlada nije ni oglasila u pogledu obvezujućeg zaključka Parlamenta FBiH, a kamoli da bilo što uradi na ostvarenju zaključka. To, iz poznatih razloga, što u Vladi resorni ministar, Vahid Hećo, prolongira okončanje procesa privatizacije ove tvrtke, vjerojatno iz osobnih razloga, nezadovoljan ishodom raspisanoga međunarodnog natječaja, isti nije okončan ni do dan danas”, stoji u otvorenom pismu.

Osobni interesi

Dodaju da isti ministar predlaže Vladi neproduljivanje sporazuma i proglašenje privatizacije neuspješnom. “Takav prijedlog jasno pokazuje tko je odgovoran za neuvezivanje staža djelatnicima Aluminija, neisplaćivanje otpremnina i za neulaženje 300 milijuna eura gotovine u praznu državnu blagajnu”, kažu iz Aluminija. Podsjećaju i na odluku Parlamenta koji je u travnju i lipnju naložio Vladi da okonča proces privatizacije, sukladno postojećem sporazumu, i to u roku od 30 dana, koji je naravno istekao početkom srpnja, i za koji nitko nije podnio izvještaj. “Na žalost svih nas, ispriječio se pojedinac sa svojim interesima, na putu ostvarenja ovoga postupka, čime je privatizacija dovedena u pitanje, premda još uvijek nije donesena službena odluka o prestanku važenja sporazuma”, kažu iz Nadzornog odbora.

Konzorcij na čekanju

Zbog svega navedenoga, polazeći od činjenice da se strani konzorcij, koji je na međunarodnom tenderu izabran kao najpovoljniji, službeno nije oglasio da odustaje od ponude, Aluminij predlaže Vladi da se očituje o svojim obvezama navedenim u sporazumu s Aluminijem, na način da Vlada izrazi svoju spremnost za konačnu realizaciju postupka privatizacije. “S tim u svezi, mišljenja smo kako bi bilo profesionalno tek nakon toga tražiti izjašnjenje od pobjednika na međunarodnom tenderu da se izjasni ostaje li kod svoje prvotne ponude”, zaključuju iz Aluminija.

Privatizacija upitna

Iz Aluminija podsjećaju i na odluku Parlamenta koji je u travnju i lipnju naložio Vladi da okonča proces privatizacije, sukladno postojećem sporazumu, i to u roku od 30 dana, koji je naravno istekao početkom srpnja, i za koji nitko nije podnio izvještaj. “Na žalost svih nas, ispriječio se pojedinac sa svojim interesima, na putu ostvarenja ovoga postupka, čime je privatizacija dovedena u pitanje, premda još uvijek nije donesena službena odluka o prestanku važenja sporazuma”, kažu iz Nadzornog odbora.

Konzorcij

Konzorcij Glencor, Dalekovodi Hrvatske i Feal, neizravno poručio da više ne stoji iza iste ponude, no ni ovaj konzorcij svoj stav nije mogao iznijeti javno jer Vlada u prošlom, ali ni u ovom sazivu, nije našla za shodno da se sastane s ponuđačima. A sadašnjem premijeru Mujezinoviću u sljedećim danima bit će, prvenstveno politička borba s partnerima u Vladi – dali nastaviti s privatizacijom ili ne.


Piše: Vanja Bjelica/ dnevni-list.ba