ponedjeljak, srpnja 27, 2009

Revizija prepolovila broj izbjeglica

SARAJEVO - Revizija statusa raseljenih pokazala je veliku razliku u broju evidentiranih i stvarno raseljenih osoba u FBiH.

Također, utvrđeno je da je skoro 14 godina nakon potpisivanja Daytona, 3.569 obitelji još uvijek smješteno u kolektivnim centrima.

Krajem svibnja ove godine u Federaciji je bilo prijavljeno ukupno 90.889 raseljenih osoba i 31.223 obitelji. Revizijom statusa ovih osoba došlo se do broja od 17.237 obitelji ili 49.320 raseljenih osoba. Broj interno raseljenih je 18.586, dok ih je 30.586 imalo ranije prebivalište na području RS.

Najveći broj raseljenih osoba sa potvrđenim statusom je na području Tuzlanske županije, 16.173, a zatim slijede SBŽ i Sarajevo gdje je broj ovih osoba 7.683, odnosno 7.261.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić kaže za "San" kako je broj raseljenih osoba smanjen jer se veliki broj njih vratio u prijeratna prebivališta.

- Uglavnom se radi o značajnom povratku, mada ima i onih kojii rješavaju svoj status i na drugi način. Informacija koju je usvojila Vlada FBiH na posljednjoj sjednici, sadrži stvarno stanje. Precizno je definirana struktura raseljenih po starosnoj, spolnoj, obrazovnoj i drugim kategorijama, sa socijalnim potrebama - kaže Mušić.

On smatra kako su na smanjenje broja raseljenih utjecala velika ulaganja u povratak, posebno međunarodne zajednice, ali i bh. institucija kao i provedba upravnog postupka kod definiranja statusa raseljenih. Iako nemaju preciznih podataka, prema Mušićevim procjenama više od 200.000 osoba vratilo se iz Federacije u RS, a iz RS se u Fedeaciju vratilo se oko 70.000. Inače, federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, pored obnove kuća, stanova i infrastrukture, realizira brojne projekte kao bi se stvorili uvjeti za održivi povratak.

27.7.2009.
Pincom.info