četvrtak, srpnja 09, 2009

Mudžahedini i dalje prijete u BiH

BANJA LUKA - Tužiteljstvo i Sud BiH ne žele procesirati krivce za zločine nad Srbima i Hrvatima, koje su tijekom proteklog rata počinili pripadnici odreda El-Mudžahid iako još uvijek nije otklonjena aktivna prijetnja od ponavljanja tih zločina. Ovo su u Banjoj Luci izjavili stručnjaci za međunarodni terorizam Dževad Galijašević i beogradski stručnjak za pitanja međunarodnog terorizma Darko Trifunović.

Državno Tužiteljstvo

Galijašević kaže da je zločine odreda El-Mudžahid počinjene na Ozrenu, središnjoj Bosni i drugim mjestima, potvrdio i sam Haaški tribunal u presudi Rasimu Deliću na 100 stranica, gdje je dokumentirano i dokazano da je ovaj odred počinio zločine nad Srbima i Hrvatima, a da za te zločine nitko nije odgovarao.
Prema njegovim riječima, nema nijedan razuman razlog zbog čega se monstruozni zločini ovoga odreda guraju pod tepih, a Tužiteljstvo BiH ne radi svoj posao. “Odred El-Mudžahid je samo jedna forma u kojoj se radikalni islamizam pojavljivao u BiH i koji je kao takav nastavio egzistirati i u drugim formama poslije rata”, upozorio je Galijašević. Komentirajući posljednje događaje u RS-u vezane za poništenje zaključaka Narodne skupštine RS-a od visokog predstavnika Valentina Inzka, Galijašević kaže da ovakva diplomacija ruši BiH i daje lažnu nadu bošnjačkim političarima da se ustavno uređenje BiH može mijenjati. Kao primjer loše politike OHR-a naveo je i obustavljanje Interpolovih tjeralica za zločine u Dobrovoljačkoj ulici, iako su dokumentirani i snimljeni.

Situacija nestabilna

Trifunović je u svom izlaganju naveo da se iz Sarajeva provodi sustavna akcija kojom se sva krivnja za ratne zločine nastoji prebaciti na RS, što, prema njegovoj ocjeni, potvrđuju istupi bošnjačkih političara, ali i pisanja medija u Federaciji. Također je ocjenjeno da u cijeloj regiji vlada nestabilnost, a kao primjer su navedeni skorašnji događaji u susjednoj Hrvatskoj i socijalni nemiri u Federaciji. Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci je prikazan i dokumentarni film koji je dostavljen Haaškom tribunalu, a koji prikazuje ratne operacije Armije BiH i podnošenje raporta zapovjednika odreda El-Mudžahid Aliji Izetbegoviću na Paljeniku kod Zavidovića.

1993. osnovan odred El Mudžahid

100 stranica dokumenata u Haagu o mudžahedinima

1500 boraca stranih dobrovoljaca mnogi vjeruju da je stiglo u BiH

Piše: Tanja Čalić / dnevni-list.ba