subota, srpnja 25, 2009

Lajčak: Međunarodna zajednica ne zna što želi u BiH

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je kako međunarodna zajednica ne zna što hoće u BiH, jer je na jednoj stranih prihvata kao državu, a na drugoj je smatra nezrelom.

- Na jednoj strani BiH je prihvaćena kao država tako da od 1. siječnja 2010. godine može biti nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, a na drugoj strani se tretirana kao nezrela, mora biti pod međunarodnim nadzorom, i upravo o tome Vijeće sigurnosti donosi odluke. Ova proturječnost je apsurdna - rekao je Lajčak za austrijski dnevnik "Prese".

Lajčak, koji je bio i visoki predstavnik u BiH, ocijenio je kako je potrebna vizija uloge međunarodne zajednice u BiH.

Govoreći o svom mandatu visokog predstavnika u BiH, Lajčak je rekao da nijedan visoki predstavnik u BiH ne može biti uspješan, sve dok ne bude jedinstvene vizije za to.

On je objasnio kako upravo dvostruka dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog predstavnika EU ujedinjuje ovu proturječnost u jednoj osobi.

- Dvostruka dužnost je proizašla iz istorijske varke, jer smo uvijek mislili da će uprava biti potrebna samo kratko vrijeme i da će prerasti u EU partnerstvo. Umjesto toga, imamo dva predstavnika u jednoj osobi istovremeno i ništa ne ide dalje. Ali, ne možemo sada jednostavno ni da istupimo, jer je međunarodna zajednica odgovorna za BiH, koja je sa svim njenim proturječnostima takva kakvom smo je mi napravili - naglasio je Lajčak.

On je istaknup kako dužnost visokog predstavnika nije ispunila svoj cilj.

- Za tu dužnost, kao i za pokvareni bickl postoje dvije mogućnosti - ili ćemo ga popraviti sada ili ćemo ga odbaciti i krenuti dalje pješice. Međutim sjediti i žaliti se ne donosi ništa - poručio je Lajčak.

25.7.2009.
Pincom.info