četvrtak, srpnja 23, 2009

Presuda deviznim štedišama u Strasbourgu krajem godine

SARAJEVO – Presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju tužbe gotovo 14.000 štediša protiv države BiH bit će izrečena u prosincu, potvrdio nam je Svetozar Nišić, predsjednik Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori. On je ponovio kako su štediše uvjerene u pozitivan ishod tužbe, jer, kako kaže, svi su argumenti na njihovoj strani. “Stalo se spominju slučajevi Jeličić, Husić, koji su već dobili tužbe za staru deviznu štednju, te je i iz toga vidljivo kako su štediše blizu dobivanja presude”, rekao je Nišić.

Bez suradnje


Tužba koja se trenutačno razmatra u Strasbourgu odnosi se samo na Privrednu i Yugo banku, a još ostaje da se riješe slučajevi Ljubljanske i Invest banke. “Novac iz tih banaka je ušao u našu zemlju, ali je nestao iz Centralne banke. Trenutačno se i na tome radi kako bi sve malverzacije istjerali na vidjelo”, kaže Nišić. Osim toga, štediše su ogorčane i na Parlamentarnu skupštinu zbog ignoriranja uredbe koju je sama donijela oko formiranja posebnog tima koji bi radio na novom zakonu o štedišama. “To je skroz zamrlo. Nakon što je na Parlamentu prihvaćen prijedlog formiranja tima, u kojem bi bili i predstavnici štediša, to se trebalo dogoditi u roku 15 dana te se u roku dva mjeseca trebalo izaći s prijedlogom novog zakona”, istaknuo je Nišić. Zbog toga bi nakon sezone godišnjih odmora, najvjerojatnije u rujnu, štediše trebale organizirati i masovne prosvjede.

Štediše ne odustaju

Pored Parlamenta i ostale institucije vlasti, prema Nišićevim riječima, nastavljaju potpuno ignorirati zahtjeve štediša. “I dalje pokušavaju donositi raznorazne zakone kako bi prevarili štediše”, kategoričan je Nišić. Kao primjer navodi odluku Federacije da se pitanje štediša riješi preko obveznica u sljedećih 14 godina. “To su priče za malu djecu, a jedino što im mogu poručiti jest da nećemo odustati dok god ne dobijemo svoj novac a oni koji su opljačkali ovaj narod završe iza rešetaka”, jasno je poručio Nišić.

Riješiti sve probleme

Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori ustrajno je u namjeri da se do kraja godine riješi većina pitanja vezanih uz probleme štediša. “Pored odluke suda iz Strasbourga, želimo da se riješi većina stvari i u našoj zemlji. Iza nas su stale sve međunarodne institucije. Tako je i Vijeće Europe jasno poručilo bh. vlastima da se ovo pitanje mora riješiti u najkraćem mogućem roku”, naglasio je Nišić.

Piše: Dragan Bradvica /dnevni-list.ba