ponedjeljak, srpnja 06, 2009

Povlaštene mirovine “pojedu” 125 milijuna

SARAJEVO - Samo 16 tisuća korisnika povoljnih mirovina godišnje košta Federaciju BiH čak 125 milijuna maraka, te je konačno vrijeme da se i ova populacija, koja je do sada uživala najveća prava u državi, podvrgne reviziji, ocjena je koju je za naš list dao Safet Redžić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida govoreći i donošenju zakona o reviziji korisnika braniteljske i socijalne zaštite. Danas bi se na Upravnom odboru ovog saveza u zakonski materijal trebale ugraditi posebne odredbe, nužne ukoliko federalne vlasti žele računati na potporu invalida u cjelokupnoj reviziji. Poseban bi se naglasak, upozorava Redžić, trebao staviti upravo na korisnike koji do sada nisu bili predmet revizije, a jedna od tih skupina su i oni s povoljnim mirovinama.

Upitni dokazi

Naime, Redžić ima informacije kako su pojedini korisnici ovog prava svoje zapovjedništvo nad određenim postrojbama u ratu dokazivali na temelju izjava samo dva svjedoka, što je nepojmljivo, stoga je nužno provesti zakonsku kontrolu i nad ovom populacijom.
“Ne mogu se dozvoliti takve stvari, dok istodobno svi bacaju drvlje i kamenje na ratne invalidi”, naglasio je Redžić, koji kaže da na jednu povoljnu mirovinu koja iznosi 1980 maraka (na rješenju je naveden iznos 2400 maraka op.a.), ponekad dođe do 50 invalidnina ratnih vojnih invalida sa stupnjem oštećenja od 20 posto.

Revizija za 120 dana

Osim ove kategorije korisnika, Redžić kaže da bi revizija trebala obuhvatiti i dobitnike najvećih priznanja, a krajnji je cilj provesti jednu sveobuhvatnu kontrolu svih korisnika, stoga je pozvao i članove HVIDRA-e da daju svoju potporu u obrani prava ratnih vojnih invalida. Kažimo kako je federalni premijer Mustafa Mujezinović najavio reviziju korisnika prava po osnovu invalidnina i braniteljskoj populaciji u roku do 120 dana, kazavši kako država koja troši 40 posto svog bruto nacionalnog proizvoda na javnu potrošnju ne može biti održiva. Na prvom udaru trebali bi biti oni koji su svoja prava stekli nakon 2004.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba