utorak, srpnja 07, 2009

Prijave protiv 42 direktora - donosimo imena

SARAJEVO - Obračun s kriminalom u Razvojnoj banci Federacije BiH završit će na sudu. Kako „San“ saznaje, Županijsko tužiteljstvo Sarajevo dobilo je od Financijske policije FBiH prvi dio izvještaja o počinjenom krivičnom djelu u Razvojnoj banci, a drugi dio bio će upućen idućih dana.

Inspektori Financijske policije mjesecima su istraživali poslovanje te federalne institucije, a čak su morali zatražiti i policijsku zaštitu zbog prijetnji koje su im stizale od Ramiza Džaferovića, predsjednika Uprave Razvojne banke. Prvi izvještaj ima blizu 200 stranica.

Iz njega je vidljivo da je Džaferović potpuno nezakonito vodio poslovanje i da se novcem Razvojne banke raspolagalo po privatnim kriterijima i mimo važećih propisa. Zbog toga padaju u vodu njegove i tvrdnje onih s kojima je bio u ogromnim privatnim talovima, ali i njegovih i njihovih političkih i drugih zaštitnika, da je na djelu neutemeljena hajka protiv Džaferovića i nastojanje da se uništi Razvojna banka.

Istina je drugačija – Financijska policija, na čelu sa glavnim inspektorom Zuferom Derviševićem, zapravo spašava Razvojnu banku od propasti i svojim nalazima izvodi pred sud pravde aktere teškog kriminala. Sada je na potezu Tužiteljstvo Sarajevske županije i uskoro se može očekivati podizanje niza optužnica za počinjena krivična djela. Javnost je pozdravila rad Financijske policije čija je istraga zaustavila dalje rasipanje novca poreskih obveznika.

Izvori „Sana“ otkrivaju da je Financijska policija Županijskom tužiteljstvu Sarajevo podnijela izvještaj protiv 42 direktora zbog postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu. Očekuje se da se u najskorije vrijeme i Vlada FBIH koja ima i dužnost Skupštine Razvojne banke oglasi o tom kriminalu, bez obzira što premijer Mustafa Mujezinović na sva usta hvali Džaferovića.

Izvještaj je podnesen protiv Ramiza Džaferovića, direktora bivše Investicijske banke i direktora sadašnje Razvojne banke, Nedžada Grcića iz Sarajeva čiji je vlasnik Ramiz Džaferović, Amira Hodžića iz Sarajeva, Muhameda Murselovića iz Puračića kod Lukavca, Muhameda Gavrankapetanovića iz Sarajeva, Arifa Dilberovića iz Sarajeva, Nedžada Bubice iz Sarajeva, Dragana Trebovića iz Sarajeva, Nisveta Hrnjića iz Jajca, Vahida Skrobe iz Travnika, Rijada Raščića iz Goražda, Željka Kestena iz Viteza, Havice Hećo iz Sarajeva, Abdulaha Ćepala iz Donjeg Vakufa, Idriza Učanbarlića iz Donjeg Vakufa, Izudina Kapetanovića iz Tuzle, Hamdije Grošića iz Bosanske Krupe, Zlatka Hujića iz Bosanskog Petrovca, Bajre Šabana iz Sarajeva, Melihe Sijarić iz Sarajeva, Nedeljka Despotovića iz Sarajeva, Džemala Džakmića iz Sarajeva, Seada Operte iz Sarajeva, Mirze Kešetovića iz Srebrenika, Damira Kalmara iz Sarajeva, Nermina Muratovića iz Sarajeva, Dalibora Iviša iz Kreševa, Miralema Šarića iz Sarajeva, Joze Urse iz Livna, Adema Borića iz Sarajeva, Dragana Brkovića iz Usore, Suade Buljubašić iz Sarajeva, Tomislava Ćuzića iz Širokog Brijega, Halida Galijaševića iz Sarajeva, Fadila Islamovića iz Bihaća, Bože Kljajića iz Sarajeva, Željka Medaka iz Mostara, Mladena Pandurevića iz Sarajeva, Kasima Alajbegovića iz Kaknja, Velide Draško iz Sarajeva, Mirjane Mićanović iz Sarajeva i Senade Berberović iz Sarajeva.

7.7.2009.
Pincom.info