četvrtak, srpnja 23, 2009

Federalne institucije novac poreznih obveznika nezakonito rasipale

SARAJEVO - Od 28 revidiranih federalnih institucija (proračunskih korisnika) jedna je dobila pozitivno mišljenje, 25 je ocijenjeno uvjetno, a dvije su dobile nepovoljno mišljenje, kako je ocijenjen i sam federalni proračun, nalaz je Ureda za reviziju institucija u FBiH.


Ured za reviziju institucija u FBiH objavio je danas rezultate izvršenih revizija za 2008. godinu, provedenih u prvom polugodištu ove godine.

Osim proračuna FBiH nepovoljno mišljenje dobili su Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, dok se pozitivno mišljenje za isticanje predmeta odnosi na Federalno ministarstvo trgovine.

Elaborirajući rezultate revizije generalni revizor spomenutog ureda Ibrahim Okanović fokusirao se na nalaz koji se odnosi na tekuće i kapitalne transfere, a koji su u strukturi proračuna za 2008. godinu iznosili 392 milijuna KM i koji su ujedno i najviša proračunska stavka (23,5 posto).


U ovu stavku spadaju i grantovi, a radi se o sredstvima koja se usmjeravaju u različite sektore i koja bi trebalo biti u funkciji razvoja i zapošljavanja.


Po Okanovićevim riječima, rezultati ostvareni na ovom planu nisu u skladu s visinom izdvojenih sredstava, "a to stoga što nema odgovarajućeg nadzora nad utroškom sredstava sa spomenute stavke."


Stav Ureda za reviziju institucija u FBiH jeste da nadzor ne može vršiti institucija koja daje sredstva (u ovom slučaju su to resorna federalna ministarstva), nego da treba uspostaviti posebnu instituciju putem koje bi bili vršeni spomenuti transferi, a sve radi ostvarivanja uvjeta za namjensko i transparentno trošenje sredstava na svim nivoima vlasti.


Nalaz Ureda o proračunu, također, pokazuje manjkavosti u pogledu planiranja, te odsustva blagovremenog rebalansiranja u skladu s realnim pokazateljima, a što je rezultiralo deficitom prikazanim u iznosu od 338 milijuna KM.


Opća ocjena je da je u 2008. evidentirano više propusta u odnosu na prethodnu godinu, te da proračunski korisnici nisu postupili u skladu s nalazima i preporukama Ureda za reviziju.


Primjedbe sadržane u izvještajima Ureda za reviziju odnose se i na kršenja Zakona o proračunu, Zakona o javnim nabavkama i drugih propisa te na manjkavosti internih kontrola.


Prema podacima Ureda za reviziju, i u 2008. godini zabilježen je rast troškova reprezentacije, troškova telefona, putovanja, troškova smještaja državnih službenika, te naknada po različitim osnovama (naknade za rezultate rada, rad u komisijama i drugim radnim tijelima).


Revizijom je obuhvaćen i određeni broj županija, zavoda, fondova, općina i agencija te javnih poduzeća.


Ured za reviziju institucija u FBiH je, kako je priopćeno, dobio certifikat ISO 9001 u svibnju.


23.7.2009.
Pincom.info/ Fena