nedjelja, srpnja 12, 2009

SAD žele aktivirati travanjski paket

SARAJEVO - Sjedinjene Američke Države definitivno su preuzele vodeću ulogu u postizanju dogovora o ustavnim promjenama u našoj zemlji. Naime, drugi put u posljednjih 15 dana u Bosni i Hercegovini boravi izaslanstvo američkog Kongresa.

Kako FTV neslužbeno doznaje, Sjedinjene Države žele ponovno aktualizirati travanjski paket iako su svjesni da bi ovaj put dogovor mogao biti i manje nego što je taj paket podrazumijevao. Cilj im je do kraja godine natjerati domaće političare na postizanje nekog dogovora - to bi moglo biti da, umjesto rotirajućeg Predsjedništva, imamo predsjednika i dva dopredsjednika.

Špekulira se kako će pregovore o tomu voditi bivši američki veleposlanikr u BiH Clifford Bond. Nagrada za postizanje takvog dogovora trebao bi biti ulazak u NATO.

Lideri Bosne i Hercegovine moraju nastaviti rad na stvaranju djelotvorne i uspješnije države koja je sposobna ispunjavati svoje domaće i međunarodne obveze, uključujući napredak u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU i NATO-u, istaknuto je tijekom današnjeg sastanka visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka s izaslanstvom američkih kongresmena, koju su sačinjavali Russ Carnahan, Mike Turner i Lynn Woolsey.

"Najhitniji prioritet je potreba da se ispuni pet ciljeva i dva uvjeta za transformaciju OHR-a u ojačano prisustvo Europske unije u Bosni i Hercegovini. Pored toga, krajnje je vrijeme je da se započne proces ustavne reforme koji će ispraviti odredbe suprotne Europskoj povelji o ljudskim pravima i stvoriti uvjete za ekonomski razvoj i integraciju u EU", naglasio je Valentin Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko i kongresmeni su izrazili uvjerenje da će dosadašnja tijesna i uspješna suradnja Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini biti nastavljena i nakon tranzicije OHR-a, priopćeno je iz Pres-ureda OHR/EUSR-a.

12.7.2009.
Pincom.info