utorak, srpnja 28, 2009

Vlada dijeli invalide na HVO i Armiju

SARAJEVO – Ne smije doći do revizije samo jednog dijela korisnika prava koji se financiraju iz proračuna federalne Vlade, upozorili su jučer iz Saveza ratnih vojnih invalida BiH. Oni su uputili premijeru Federacije Mustafi Mujezinoviću pismo u kojem navode da revizija mora biti sveobuhvatna bez ikakvih uredbi.
“Oblast braniteljsko-invalidske zaštite ne može se uređivati uredbama bez redovite parlamentarne procedure i bez transparentnosti, jer to znači umanjenje vrijednosti Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji”, kazao je predsjednik Saveza RVI-ja BiH Safet Redžić nakon izvanredne skupštine Predsjedništva saveza.

Nova uredba


Naime, u ruke članova saveza došao je prijedlog uredbe kojom bi za sastavnicu HVO-a naknade bile umanjene za deset posto, dok bi se za Armiju BiH izvan snage stavila sva rješenja donesena nakon 20. lipnja 2004. S ovim činom Zakon o reviziji ne bi bio potpun niti dosljedan. S invalidima je jučer razgovarao i federalni ministar za pitanja branitelja Zahid Crnkić. “Uredba o kojoj se toliko raspravlja i koju su invalidi navodno dobili od nekoga iz Vlade, nije potpisana, nije bilo govora o njoj, jer predstavlja samo jedan od mogućih modela uštede. Ono što mogu reći jest da će do revizije sigurno doći, a Vlada u krajnjem slučaju o načinu ušteda može donijeti svoj akt, pa i uredbu, dok se ne zadovolje obje sastavnice, ali to sada nije slučaj“, naglasio je Crnkić. On je objasnio da, kada je riječ o pripadnicima HVO-a, naknade će biti obustavljene samo onima koji su rješenja dobili po osnovi ozljede, pogoršanja oboljenja i PTSP-a, dok iste neće biti obustavljene onim pripadnicima koji su ostali ranjeni i u zatočeništvu, jer je to vezano za njihova prava koja su ostvarili u Hrvatskoj.

Zakon o reviziji

“Nismo protiv Zakona o reviziji, i sami smo je zahtijevali godinama. Bunimo se protiv načina na koji je predviđeno njezino provođenje. Opet nas žele razdvajati na Armiju i HVO. Uredbom žele da se pripadnicima Armije BiH odmah ukinu rješenja i onda provede revizija, dok je za HVO predviđeno da se ne ukidaju rješenja, nego da se smanje naknade i provodi revizija. Tek nakon toga, ukoliko se dokaže da nema pravo na naknadu, ista će se ukinuti”, istaknuo je Redžić i pojasnio da revizija mora biti jednaka za sve. On kaže da nije istina da o uredbi nije bilo riječi na Vladi, kao što to tvrdi ministar Crnkić. Savez RVI-ja ostaje pri svom stajalištu da neće prihvatiti umanjenje od deset posto, jer će svim sredstvima, zakonitim i nezakonitim, ta to se boriti. “Revizijom će doći do ukidanja 20 posto prava RVI-ja, pa eto rješenja. Neka provedu reviziju jednaku za sve, očiste nas od uljeza i nema potrebe za smanjenjem naknada. Zadovoljni mi, zadovoljni oni, ali da se nakon toga jednom stavi točka ne reviziju do koje nikad više neće doći”, naglasio je Redžić.

301 milijun maraka iznosit će proračun za invalidnine nakon rebalansa, a trenutačno se za istu stavku izdvaja ukupno 335 milijuna maraka.

Piše: Lana Rizvanović/ dnevni-list.ba