petak, prosinca 18, 2009

Zašto je Hebrang protiv trećeg entiteta?

Andrija HebrangPredsjednički kandidat HDZ-a dr. Andrija Hebrang ovih je dana boravio u Bosni i Hercegovini. Tamo je Hrvatima, koji inače žive u podređenu položaju, jer su Bošnjaci daytonsku Federaciju pretvorili u svoj entitet, poručio kako, glede ustavnoga uređenja BiH, „Republika Hrvatska treba poduprijeti prijedlog Hrvata onako kako ga oni definiraju“. Kako su hrvatski političari u BiH podijeljeni, a ponajviše zahvaljujući upravo gospodinu Hebrangu, koji je zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom razbio dotad jedinstveni HDZ, međusobni dogovor je teško očekivati, a pogotovo kad u pregovore uđu i nelegitmni predstavnici iz tzv. Hrvatskog narodnog vijeća.

Njihove zahtjeve za unitarističkom BiH, osim bošnjačke elite podupire tek Stjepan Mesić pa je međusobni dogovor gotovo nemoguće postignuti. Nepostizanjem dogovora podupire se, dakle, sadašnje rješenje, koje je istovjetno Mesićevim političkim iluzijama. Otklonivši čak i u predizbornom nastupu mogućnost potpore za uspostavu trećega, odnosno hrvatskog entiteta, čijim bi ustrojstvom Hrvati mogli uspostaviti jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima, Hebrang je Hrvate u BiH pozvao, da glasujući za njega, zapravo glasuju za vlastito uništenje. Usput je, prije negoli nestanu Hrvati u BiH, podsjetio javnost kako im je on utemeljio Medicinski fakultet u Mostaru te da je voditelj projekata o početku izgradnje bolnica u Mostaru, Novoj Bili i Orašju.

Ovom će izjavom samo dodatno razjariti javnost u Republici Hrvatskoj, koja ionako prigovara za mrvice što se izdvajaju iz državnog proračuna za spas hrvatskoga folklora u BiH. Umjesto financijske potpore, koja ionako služi za potvrđivanje Mesićeve teze kako „Hercegovce treba naučiti da sami love ribu“, Hrvatima u BiH je potrebna politička potpora da ostvare svoje pravo na jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima. To pak isključivo znači zauzimanje za ustrojstvo BiH, u kojoj će, uz srpski, bošnjački postojati i hrvatski entitet. Gospodin Hebrang je, dakle protiv uspostave hrvatskoga entiteta.

T.Z.Š. / hakave.org