petak, prosinca 04, 2009

DJED MRAZ PERSONA NON GRATA: U Sarajevu opet isti spor

SARAJEVO - Niti ova sezona blagdana u bosanskohercegovačkom glavnom gradu neće izgleda proteći bez rasprava o tome je li Djed Mraz dobrodošao ili ne.

Priča već pomalo sliči sapunici, a počela je još devedesetih kada je tadašnji bošnjački lider Alija Izetbegović upozorio da fiktivni lik Djeda Mraza zapravo potječe iz kršćanske tradicije slavljenja Božića, te da kao takav nije primjeren za muslimansku djecu.

- Naš narod više nije blećak, kazao je tada Izetbegović, upozorivši da se Bošnjacima nameću strane kulturne tradicije.

Godinama nakon toga vode se rasprave o ovom pitanju, a posebno su liberano-ljevičarski krugovi u Sarajevu stali u "obranu Djeda Mraza".

Ove godine o slučaju izvješćuje sarajevsko "Oslobođenje" koje prenosi informaciju dobivenu od članova bivšeg saziva Vijeća roditelja Javne ustanove (JU) Djeca Sarajeva (ustanova koja upravlja javnim vrtićima, op. prir.) da je posljednjih dana iz jednog vrtića upravi ove javne ustanove poslan zahtjev za organizaciju podjele paketića i dolaska Djeda Mraza.

Neslužbeno doznajemo da je ovoj skupini roditelja direktorica JU Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović odgovorila da to neće biti moguće, a kao razlog je navela pojavu nove gripe, piše list.
Međutim, ministar nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Safet Kešo za Oslobođenje je kazao da ovakve zahtjeve nitko ne može odbiti:

- Ne mogu se odobriti svi drugi oblici okupljanja, a zabraniti dolazak Djeda Mraza. Nema nikakvih razloga da odmah ne počnemo anketiranje roditelja kako bismo vidjeli šta oni žele i odmah ćemo i uputiti dopis upravi JU Djeca Sarajeva da se to uradi. Mislim da je u pitanju dezinformacija, istakao je ministar Kešo, te dodao da ne postoji direktor ili ministar koji bi tako nešto mogao zabraniti. "Uputit ćemo dopis sa zahtjevom da se anketiraju roditelji i nema govora da se tako nešto zabrani", poručuje ministar Kešo

Po pisanju sarajevskog lista, na ruku menadžmentu JU Djeca Sarajeva, u provođenju odluka, ide i to što se Vijeće roditelja u novom sazivu još nije ni sastalo, da bi bilo konstituirano.

Djed Mraz, naravno, barem u onom obliku kakav je poznat u BiH, teško da se može smatrati dijelom kršćanskog naslijeđa. Izumila ga je, podsjetit ćemo, Coca-Cola, a kod nas je uglavnom korišten kao substitut za kršćanski blagdan Sv. Nikole (koji pada 6. prosinca) kada se po tradiciji darivaju djeca.

4.12.2009.
Pincom.info