nedjelja, prosinca 13, 2009

Ubio bih i svoju obitelj da je na mjestu napada

Što ih tjera da se raznesu u gomili? Zašto su spremni umrijeti i ubiti za svoju vjeru? Uhićeni Pakistanac o tome je progovorio na televiziji i otkrio zašto ubija u ime radikalnog islama
Ubio bih i svoju obitelj da se nađe na mjestu napada - kaže Pakistanac koji je uhićen jer je pokušao izvršiti samoubilački napad. Dok u tami sjedi nasuprot novinara jedne pakistanske televizije, mirno objašnjava zašto je otišao u talibansko uporište Waziristan i pridružio se ekstremistima.
- Džihad je obavezan, iako mnogi vjerski učitelji kažu da je za to potrebno odobrenje islamske države. Njih ne priznajem, kao ni pakistansku vladu - kaže mladi, bradati muškarac.

Nitko nije nevin
Životna misija tog čovjeka je jasna - boriti se protiv Amerikanaca i njihovih saveznika i time zaslužiti raj. No, u bombaškim napadima zapravo najviše ginu nevini muslimani, među kojima ima i onih koji su također protivnici Amerike. Ne znači li to da ubija one za koje se bori?
- Ne, nitko tko ne sudjeluje u džihadu nije nevin. Čak ni mala djeca - odrješito odgovara na pitanja novinara.

Bez krivnje i straha
Ubio bi i djecu i stotinu slučajnih prolaznika ako bi se našli uz njegovu metu. U njegovu umu to nije grijeh jer oni će ionako u raj ili, ako su podržavali vladu, sudit će im se, kaže, prema zaslugama.

On će, pak, odgovarati samo za smrt onih koje je trebao ubiti. Zato ne osjeća krivnju, grižnju savjesti i strah.
Dolazi iz obitelji s devetero djece, mlad je, no ne želi se ženiti.
- U raju me čeka 70 djevica, zašto bih radije imao samo jednu na zemlji - kaže. Ako bude pušten, slijedit će svoj životni put, prema njegovu uvjerenju jedini ispravan.
Riječi mladog talibana slika su radikalnog islama koji je odgovoran za većinu današnjih samoubilačkih napada. U tim napadima već niz godina najviše umiru drugi muslimani. Udari ne jenjavaju, štoviše, šire se na druge zemlje. Iračku je prijestolnicu i ovaj tjedan potresao niz samoubilačkih napada, pri čemu je poginulo 140 ljudi i više stotina je ranjeno, nakon što se činilo da se situacija smiruje. U Somaliji su bombaši udarili na svečanu promociju druge generacije diplomiranih liječnika, a samoubojica je, navodi se, bio iz Danske.
Nekad su bombaši samoubojice bili borbena taktika militantnih skupina koje su se borile protiv okupacije svoje zemlje. Palestinci su usavršili tu metodu u borbi protiv Izraela. Njihovi vođe tvrdili su da je to jedino oružje koje imaju protiv vojno nadmoćnog neprijatelja.

Drukčije mete
Nekad je većina “mučenika” dolazila iz najnižih slojeva društva. Njihov čin bi široj obitelji (oko 70 osoba) zauzvrat donio ugled te bi se zajednica za njih materijalno brinula.
Profili i mete većine današnjih bombaša samoubojica su drugačiji. Egipatski beduini umiru kako bi ubili europske turiste i Egipćane koji ih primaju. Britanski državljani detoniraju smrtonosne naprave i ubijaju sebe i druge Britance jer je zemlja ušla u rat u Iraku i Afganistanu. Džihadistima u Bangladešu meta su muslimani koji surađuju sa sekularnom vladom, iako nije posebno povezana sa SAD-om.

Napad svaki dan
Malezijci napadaju Australce i balijske hinduiste zbog “samoobrane” od utjecaja SAD-a. Arapi iz više desetaka zemalja odlaze u smrt kako bi ubili šijite. Broj zemalja u kojima se napadi događaju se širi. Nakon napada na SAD 11. rujna 2001., ekstermisti su udarali u tridesetak zemalja.
Uglavnom su to bili nedemokratski režimi čije su vlade saveznici SAD-a poput Pakistana, Saudijske Arabije, Uzbekistana i Egipta te zemlje u kojima se narod smatra pod okupacijom poput palestinskih teritorija, Čečenije, Kašmira i Iraka.
No, sve su češći udari u Maroku i Somaliji. U krvavoj 2005. godini u Iraku je bilo najviše samoubilačkih napada u povijesti. Napadi su se događali gotovo svaki dan, a “mučenici” su dolazili iz 14 arapskih zemalja. “Volonteri” su stizali iz cijele Europe.

Obraćanje
Većina današnjih bombaša samoubojica, naime, regrutira se iz redova mladih, sekularno obrazovanih ljudi, pripadnika srednje klase.
Prema nekim izvorima, čak 80 posto ih je iz zapadnih zemalja. Uglavnom je riječ o islamskoj dijaspori, no postoje slučajevi kad se kršćani odluče obratiti na islam.

Sve vide na televiziji
Mladi imigranti, koje često ne prihvate potpuno u zapadnjačkim sredinama u kojima su odrasli, lako se identificiraju sa socijalnom nepravdom i političkom represijom u islamskom svijetu koju vide na televiziji.

Od pariških predgrađa do indonezijskih džungli, kaže znanstvenik Scott Atran, politički nemirna mladež bez čvrstog kulturnog identiteta šalje najvjerojatno dekontekstualiziranu i pojednostavljenu poruku o mučeništvu u ime globalnog džihada koji je za njih najplemenitija borba.
Riječ je, kaže znanstvenik, o nepovezanim skupinama koje inspiraciju nalaze na internetu i samoinicijativno se odlučuju na “mučeničku smrt”.
Samoubojice regrutiraju na internetu

Trenutno se vodi globalni džihad - borba protiv američke dominacije koja zatire islamske vrijednosti.
Riječ je o fenomenu 21. stoljeća koji više nema veze s islamskom tradicijom. Radikalni vjerski vođe pronalaze iznimke i na svoj način tumače Kuran, a u napadima su meta i umjereni vjerski učitelji.

Radikalni saudijski vjerski vođa Hamid bin Al-Fahd u svibnju 2003. objavio je da se, ako Washington ne promijeni svoju vanjsku politiku prema Bliskom istoku i ostatku islamskog svijeta, protiv SAD-a smije koristiti nuklearno oružje kako bi bilo što više žrtava.
Ayman Al-Zawahiri, drugi čovjek al-Qa’ide, tražio je od džihadista da svugdje nanose najveće moguće štete i što veći broj žrtava Zapadu bez obzira na posljedice. Al-Zawahiri smatra globalizaciju, uključujući turizam, kulturnom dominacijom koja degradira muslimane.
Upravo taj osjećaj poniženosti tjera na otpor većinu globalnih džihadista, smatra Scott Atran. Ključnu ulogu igra internet jer se upravo u cyber svijetu regrutiraju samoubojice, skuplja novac za njihovo sponzoriranje, nalaze se praktične upute i materijal koji bi ih trebao inspirirati.
Danas postoje tisuće islamističkih internetskih stranica od kojih mnoge formiraju svojevrsno virtualno radikalno sveučilište. Upravo na takvim stranicama objavljeni su pozivi ljudima diljem svijeta da se uključe u borbu i izvode samoubilačke misije protiv američkog neprijatelja i njegovih saveznika.
Upute o izradi eksploziva kakvi su korišteni u napadima u Madridu i Londonu su “online” i dostupne svima.

poskok.info