četvrtak, prosinca 10, 2009

Butmir neprihvatljiv za Hrvate, potreban širi hrvatski konsenzus o ustavnim promjenama

SARAJEVO - Predsjednik HDZ1990 dr. Božo Ljubić razgovarao je u Sarajevu s uzoritim kardinalom Vinkom Puljić. Tema razgovora bila je aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini, a posebno pregovori oko promjena Ustava BiH vođeni posljednjih tjedana.


Ljubić je informirao uzoritog kardinal Puljića o tijeku pregovora. Istaknuo je da hrvatski prijedlozi nisu uvaženi na odgovarajući način i u dovoljnoj mjeri te je i tzv. revidirani Bumirski dokument neprihvatljiv za Hrvate.


Sugovornici su iskazali očekivanje da će se razgovori oko promjena ustava nastaviti i da će se pronaći rješenje prihvatljivo za sve narode i za državu BiH. U tom smislu složili su se da je potrebno postići što širi hrvatski nacionalni konsenzus oko ustava. Zbog toga bilo bi dobro u dogledno vrijeme organizirati zajednički sastanak legitimnih hrvatskih političkih predstavnika zajedno s kulturnim,, znanstvenim i crkvenim autoritetima kako bi razmijenili mišljenja oko promjena ustava i donijeli zajedničke zaključke, priopćeno je iz HDZ 1990.


Inače, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Stuart Jones izjavio je da će do polovice iduće godine, odnosno do pet mjeseci prije izbora u BiH, SAD i EU neprekidno nastojati da se usvoje ustavne promjene, kako bi se izbjeglo zaostajanje zemlje za regijom.


Jako žalosno je što se svugdje u regiji vidi napredak i optimizam, osim u BiH. Imamo vremena do pet mjeseci prije izbora, jer je to posljednji trenutak do kada se po zakonu u Ustav mogu unijeti promjene. Do tada će trajati naši neprekidni napori, rekao je Jones na marginama konferencije o zapadnom Balkanu u Bruxellesu, u organizaciji švedskog predsjedništva EU i Europske komisije.


10.12.2009.
Pincom.info