nedjelja, prosinca 13, 2009

Tihić oživio ZLOGLASNI AID!

Sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" u svom je najnovijem broju objavio tekst o tome da predsjednik Stranke demokratske (akcije (SDA) Sulejman Tihić "zavodi red" u toj stranci budući da dolazi izborna godina. Po tvrdnjama lista Titić je za potrebe stranačke borbe oživio i zloglasnu tajnu sluđbu - AID! Prenosimo spomenuti članak:

Ravno 360 članova Savjeta Stranke demokratske akcije, okupljenih u četrnaest odbora, sastat će se 23. decembra, u sarajevskom hotelu Holiday Inn, na promociji novo-utemeljenog Plenarnog foruma. Prijedlog odluke o imenovanju kandidata za članstvo u Savjetu SDA koji bi, kako se čini, trebali predstavljati "trust vodećih bošnjačkih umova", prije nekoliko dana je zvanično potvrđen na sjednici stranačkog Predsjedništva. No, stranački je stav da se, dok odluku o izboru svih članova Savjeta ne potpiše i predsjednik SDA Sulejman Tihić, njihova imena ne objavljuju u javnosti. Slobodna Bosna je uspjela doći do spiska svih 360 "uglednika", izabranih po kriterijima i standardima SDA, premda članstvo u toj stranci nije bilo i uvjet za imenovanje u člana stranačkog Savjeta.

SVI TIHIĆEVI SAVJETNICI

Budući Savjet SDA imat će četrnaest odbora specijaliziranih za razne oblasti; privredu i financije, privatizaciju, boračka pitanja, obrazovanje, nauku, kulturu i sport, zdravstvo, socijalnu politiku, poljoprivredu, energetiku, dijasporu, pravna pitanja, međunarodnu suradnju... Stoga ne čudi što su se na podužoj listi predloženih savjetnika koji će, i to besplatno, pružati "intelektualne usluge" vodstvu SDA, između ostalih, našli vodeći bošnjački privrednici (Edin Arslanagić, Midhat Terzić, Izudin Ahmetlić), umjetnici (Ivica Šarić, Zlatko Topčić), estradnjaci (Omer Pobrić, Lejla Jusić), univerzitetski profesori (Ćazim Sadiković, Šaćir Filandra).

Zanimljivo je, također, da je u stranačke savjetnike promovirano i viši kadrova SDA koji već imaju funkcije u izvršnoj vlasti, od ministara (Nail Šećkanović, Fuad Kasumović, Esad Dželilović) kantonalnih premijera (Salko Selman), do općinskih načelnika (Amer Ćenanović).

Mada bi se o selekciji kandidata za četrnaest odbora, te barem dvostruko više podgrupa (svaki odbor, naime, ima nekolike zasebnih grupa), imalo štošta kazati, jedan od novoutemeljenih savjetničkih odbora privlači posebnu pozornost. Radi se o Odboru za obranu i sigurnost čiji je članove birao sam Sulejman Tihić.

Na čelo Odbora za obranu i sigurnosi tako je izabran umirovljeni general Armije BiH Nedžad Ajnadžić, aktualni direktoi poduzeća ZOI 84, koji će predsjedavati dvjema grupama od ukupno 22 člana. Predsjednik prve grupe za obranu je Halid Ganija, načelnik Policijske uprave Novo Sarajevo, koji se te "počasne funkcije" prihvatio, iako je policijskim službenicima strogo zabranjen bilo kakav stranački angažman. No, da stvari po Ganiju budu još gore, njegov je zamjenik u grupi za obranu Fikret Muslimović, predratni visokorangirani oficir KOS-a i najmoćniji ratni obavještajac u Armiji BiH, koji je zbog svoje uloge u islamizaciji vojske, a pod pritiskom međunarodnih dužnosnika, nakon rata naprasno umirovljen. Osim policajca Ganije i rashodovanog vojnog obavještajca Muslimovića, predsjednika će SDA Sulejmana Tihića o obrambenim pitanjima "savjetovati" i direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, efendija Zijad Ljevaković (?), umirovljeni general i glavni menadžer Pravnog fakulteta u Travniku Ismet Alija. Ne računajući aktualnog državnog ministra obrane
Selmu Cikotića i bivšeg zapovjednika Vojske Federacije BiH Hajrudina Grabovicu koji, nesumnjivo, imaju vojnog znanja, preostali se Tihićevi "savjetnici za obrambene poslove" - Hamid Bahto, Alija Ogrić, Šerif Špago, Nedžad Bešić i Esad Bašagić teško mogu pohvaliti uspješnim vojnim karijerama.

SIGURNOSNI POSLOVI ALISPAHIĆA I MUJEZINOVIĆA

Za predsjednika druge grupe za sigurnosnu politiku, koja bi, sudeći barem prema izboru savjetnika, mogla prerasti u paralelno državno ministarstvo sigurnosti, lider SDA je preporučio svog omiljenog policajca, nekadašnjeg ministra policije RBiH, bivšeg direktora bošnjačke tajne policije AID-a, a danas "uglednog biznismena" Bakira Alispahića.

Za njegovog je zamjenika, dakako nimalo slučajno, postavljen Enver Mujezinović, nekadašnji šef Sarajevskog sektora AID-a i Alispahićev najbliži suradnik, također bivši KOS-ovac. Uz Alispahića i Mujezinovića, u grupu za sigurnosnu politiku još su izabrani: Željko Varunek, Mladen Milosavljević, Mujo Hadžiomerović, Sanela Pašić-Delahmetović, Muhamed Ibrahimović, Sakib Selmanović, Almir Idrizović i Refik Ožegović.

Kako se, međutim, u istoj grupi savjetnika našao i Sadik Ahmetović, valja se zapitati hoće li Tihićevi "eksperti" za sigurnosne poslove Bakir Alispahić i Enver Mujezinović novoizabranom državnom ministru sigurnosti predsjedavati samo u Savjetu SDA, ili i u Ministarstvu sigurnosti BiH?

Tihić od Gregoriana tražio da amnestira Bakira Alispahića!

Nakon što je i definitivno propao pokušaj da se Enver Mujezinović zaposli u Ministarstvu sigurnosti BiH, predsjednik SDA Sulejman Tihić se osobno založio da Bakir Alispahić bude postavljen za šefa kabineta ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića. No, budući da se Alispahić još uvijek nalazi na američkoj "crnoj listi", Tihić je njegovu "aboliciju" pokušao isposlovati kod zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana, ali bez uspjeha. Na koncu je za šefa Ahmetovićevog kabineta izabrao Senada Kuševića, koji je, dok se Tihić nalazio na funkciji člana Predsjedništva BiH, bio zaposlen kao stručni suradnik u njegovom uredu.