srijeda, prosinca 16, 2009

Sud BiH osudio 41 Srbina, 11 Hrvata i 5 Bošnjaka za ratne zločine

Od osnivanja odjela za ratne zločine Suda BiH 2005. godine do danas izrečeno je 58 presuda i to 41 osuđenik je Srbin, 11 je Hrvata, pet Bošnjaka te jedan mudžahedin bliskoistočnog porijekla, proizlazi iz službenih podataka na web site Tužiteljstva BiH.

Istovremeno, deset presuda odnosi se na zločine nad Srbima, šest nad Hrvatima, te 42 nad Bošnjacima.
Od ovih presuda njih je 18 prvostupanjskih iz 2008. i 2009. godine, za koje su u tijeku drugostupanjski postupci, dok je ostatak završen kroz drugostupanjski postupak.

Prve prvostupanjska presude za ratne zločine izrečene su u Sudu BiH 2005. godine, i to Iračaninu Abduladhimu Maktoufu, koji je pravosnažno osuđen za zločine nad Hrvatima u Travničkoj regiji. U 2006. godini bilo je 13 presuda, od kojih su pet drugostuapnsjke, odnosno pravosnažne, te dvije ukidanje prvostupanjskih presuda za jednog Srbina i jednog Hrvata.
Jedan Hrvat osuđen je za zločine nad Bošnjacima u Prijedoru kao pripadnik Vojske RS, dok je od šest osuđenih Bošnjaka, polovica osuđenih za zločine nad Hrvatima u srednjoj Bosni tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba.

Tri presude Bošnjacima bile su zbog zločina nad Srbima i to Veiz Bijelić, osuđen za zločine nad Srbima u Vlasenici, Idhan Sipić za zločine nad Srbima u Ključu 1995. godine, te Niset Ramić za zločine početkom rata nad Srbima u Visokom.
Najveći dio presuda Srbima odnosi se na istočnu Bosnu u početku i na kraju rata, te na zločine u Prijedorskoj regiji s početka rata u BiH.

Zločini Hrvata se u najvećem dijelu odnose na događaje tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba u središnjoj Bosni, a dvije presude su za zločine nad Srbima u Kotor Varošu i Derventi.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, kaže za Nezavsine novine da će to udruženje od danas bojkotirati Sud i Tužiteljstvo BiH jer, kako kaže, te institucije rade na tome da Srbe u BiH naprave agresorima, dok bošnjačke i hrvatske zločine zanemaruju.

"Bez obzira na svu dokumentaciju koju smo podnijeli Sudu i Tužiteljstvu BiH, mi koji smo jedini živi svjedoci onoga šta se dogodilo i koji znaju tko je odgovoran za zločine nad Srbima i tko ih je činio, provodio i naređivao, o tome Sud i Tužiteljstvo uporno šute", kaže on.

Dukić kaže da će obimnu dokumentaciju koja čini 300 predmeta ratnih zločina s imenima 22.176 Bošnjaka i Hrvata, za koje smatra da su ih počinili, dostaviti Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine Srbije.

"Mi više nećemo komunicirati s ovakvim Tužiteljstvom BiH. Nama je jedino preostalo da od suda u Beogradu tražimo pravdu. Meni je Davidd Schwendinman uputio pismo da nikad neće biti procesuirani ni Atif Dudaković ni "tuzlanska kolona" ako stranci odu. Oni nisu ništa uradili iako smo im dostavili svu dokumentaciju", naveo je on.

Dukić je rekao da su, prema njihovim podacima, Srbi do sada osuđeni na 1.447 godina zatvora, Hrvati na 156 godina a Bošnjaci na 47, od čega je Sud BiH, prema tim podacima, Srbe osudio na 826,5 godina robije, Hrvate na 153,5 godina a Bošnjake na 30 godina.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, rekao je da Tužilteljstvo ne gleda predmete po nacionalnosti bilo počinitelja, bilo žrtava i da ne vode takve evidencije. Iz Suda BiH navode da je do sada izrečena 41 pravosnažna sudska presuda, dok su ostale još u prvostupanjskom postupku.

"Evidencije o nacionalnoj pripadnosti optuženih, osuđenih i žrtava Sud BiH ne vodi", navedeno je u dopisu Suda BiH.


16.12.2009.
Pincom.info