ponedjeljak, prosinca 21, 2009

NI BOŠNJACI NISU PROTIV Za treći entitet 34 posto čitatelja Avaza

Podržavate li sve češće izjave hrvatskih političara kako je u BiH neophodno uspostaviti treći entitet? Tako je glasilo anketno pitanje “Dnevnog avaza” na koje su pristigli zanimljivi odgovori.


Naime, 64 posto čitatelja izjasnilo se protiv, a neočekivano veliki postotak (34 posto) podržava treći entitet. Ovakvi su rezultati neočekivani iz više razloga.

Premda se “Dnevni avaz” titulira nezavisnom dnevnikom, sasvim je jasno da ga pišu, uređuju i čitaju uglavnom Bošnjaci iz Federacije, piše splitska Slobodna Dalmacija.

S druge, pak, strane ove su novine, za razliku od “Oslobođenja” i tjednika “Dani” i “Slobodna Bosna”, veome bliske bošnjačkom političkom vrhu koji radikalno odbija i pomisao o trećem entitetu.

Komentatori “Dnevnog avaza” također se otvoreno protive troentitetskoj BiH. Kako to da toliko veliki broj čitatelja ne slijedi politički koncept bošnjačkih lidera i njihova medijskoga glasnogovornika? Za razliku od bošnjačkih elita, koje su prvo “vizionarski” stvorile politički koncept i cilj, pa prema njemu nastoje podesiti stvarnost, obični narod, svjestan da se “ovako više ne-mere”, polazi od realnog stanja, navodi splitski dnevnik.

A realnost je, piše list, Republika Srpska i podijeljena Federacija u kojoj Bošnjaci čak i dugoročno mogu samo napraviti štetu Hrvatima, a da sebi ne pomognu. Bošnjaci su svjesni da je lakše uspostaviti treći entitet, nego ukinuti dva postojeća. Uostalom, i Federacija je podijeljena, samo što to nije ozakonjeno i kodificirano.

Kada bi se s tim pitanjem izašlo na referendum u čitavoj BiH, nema dvojbe da bi većina glasovala za treći entitet. I spomenuta anketa pokazuje da bi takav preustroj BiH podržala trećina Bošnjaka.I jamačno većina Hrvata i Srba. Nevolja je u tome što su bošnjački političari unisono protiv i što bi na protivljenju gradili svoju političku vjerodostojnost, zaključuje Slobodna Dalmacija.


21.12.2009.
Pincom.info