petak, prosinca 04, 2009

CRKVA UPOZORAVA HRVATSKE POLITIČARE: Ne prihvaćajte nepravedna rješenja!

SARAJEVO - Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića održan je, 3. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s franjevačkim provincijalima u BiH.

Osim kardinala Puljića, na susretu su sudjelovali: dopredsjednik BK BiH mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, mons Anto Orlovac, generalni vikar Banjolučke biskupije kao delegat biskupa mons. dr. Franje Komarice koji se nalazi na oporavku, fra Lovro Gavran, franjevački provincijal Bosne Srebrene, i fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.
Uvodno izlaganje održao je kardinal Puljić na temu: „Ostvarivanje crkvenog zajedništva kroz pastoralno djelovanje u našim prilikama“.


Osvrćući se na trenutne društveno-političke procese u Bosni i Hercegovini, biskupi i franjevački provincijali su potvrdili stav koji su biskupi BK BiH iznijeli u svom Priopćenju s 47. redovnog zasjedanja, održanog od 3. do 5. studenoga 2009. u Sarajevu te ponovno pozivaju „sve sudionike pregovora da se u donošenju trajnog rješenja za ovu zemlju ravnaju pravdom i pravičnošću, a predstavnike hrvatskoga naroda podsjećaju na načela koja su u Kreševskoj deklaraciji (21. 09. 2007.) prihvatili i potpisali svi izabrani predstavnici toga naroda kao i na činjenicu da je hrvatskome narodu prihvatljivo svako rješenje koje ga u svemu čini jednakopravnim s druga dva naroda u ovoj zemlji“ te da im nije prihvatljivo nijedno rješenje koje ih ne čini jednakopravnim s druga dva naroda.


4.12.2009.

kta/Pincom.info