nedjelja, prosinca 13, 2009

Istraga protiv Atifa Dudakovića nije obustavljena

SARAJEVO - Istraga protiv bivšeg zapovjednika Petog korpusa Armije Republike BiH, generala Atifa Dudakovića koji se sumnjiči za zločine nad Srbima tijekom prošlog rata je aktivna i neće biti obustavljena, rekao je Srni glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je, naime, opovrgao navode lista "Blic" da voditelj Posebnog odjeljenja za ratne zločine u Tužiteljstvu BiH David Schwendimen namjerava obustaviti istragu protiv Dudakovića.

Grubešić je cijelu stvar nazvao špekulacijama, istaknuvši da se na ovom predmetu aktivno radi.

Podjsetimo, pozivajući se na navodno visokopozicioniran izvor iz pravosuđa BiH, "Blic" je ustvrdio kako Schwendimen namjerava obustaviti istragu protiv Dudakovića, koji je u nizu izjava odbacio sve optužbe protiv sebe, nazivajući ih nastavkom specijalnoga rata protiv svih onih koji su doprinijeli obrani Bosne i Hercegovine od srbijanske agresije.


Inače, prema špekulacijama «Blica» obustava istrage protiv Dudakovića mogla bi se dogoditi vrlo brzo, budući da se mandat stranih sudaca i tužitelja u BiH, uključujući i Schwendimanov, završava 31. prosinca, osim ukoliko visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko ne iskoristi svoijke izvšne, tzv. Bonnske ovlasti, i produži taj mandat.


No, izvor srpskog lista navodi da ovakvi postupci, kakva je moguća obustava istrage protiv Dudakovića, «samo daju veći legitimitet Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine Srbije da nastavi raditi svoj posao, kao što je to bilo u slučaju Ilije Jurišića, koji je u predmetu Tuzlanska kolona osuđen na 12 godina zatvora».


Spomenimo da je uplitanje srbijanskog pravosuđa i procesuiranje zločina za koje nije mjesno nadležno, već izazvalo brojne kritike u BiH.

Inače, protiv Atifa Dudakovića su, zbog tvrdnji o navodnim zločinima Armije R BiH nad Srbima, prije tri godine kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH podnijeli tadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić i premijer RS Milorad Dodik.


Pincom.info