srijeda, prosinca 09, 2009

''Što je moje to je moje, a što je tvoje to je i moje i tvoje''

Bošnjačka politika u Mostaru u posljednje vrijeme ''svira'' po ''notama'' kakve je koristila velikosrpska politika s Miloševićem na čelu uoči raspada Jugoslavije.


Već smo mjesecima suočeni s političkom trakavicom u Mostaru, koju bošnjačka vjersko-politička garnitura, predvođena predsjednikom SDA Zijadom Hadžiomerovićem i punu potporu muftije hadži Seida efendije Smajkića zapaljivom retorikom o navodnoj obnovi Herceg – Bosne i ugroženosti Bošnjaka plaši građane Mostara.

Tako se spominje nekakav pad Hercegovine, kao da je Mostar i Hercegovina ekskluzivno bošnjačka, ako gradonačelnik Mostara bude iz reda Hrvata ili ne daj Bože njegov izbor bude izravna volja svih građana, kao što je to u Tuzli, Zenici, Bihaću, Travniku, gdje su Bošnjaci većina.


Hadžiomerović nakon posjeta visokog predstavnika Valentina Inzka Mostaru i razgovora s političkim čelnicima sva tri naroda izjavljuje kako neće prihvatiti rješenja koja nisu po njegovoj volji, te neargumentirano tvrdi kako bi odluka OHR-a o izravnom izboru gradonačelnika bila pogubna po Bošnjake.

Evidentno je kako te Hadžiomerovićeve izjave i njegovog mentora mostarskog muftije Seida Smajkića da "Herceg-Bosna čuči u svakom hrvatskom političaru" predstavljaju jasan pritisak na OHR prije donošenja odluke za Mostar. Spomenuti dvojac u Mostaru, želi poput veliko-Srba u Jugoslaviji, zadržati model vladanja po principu ''što je moje to je moje, a što je tvoje to je i moje i tvoje''.

Naravno nitko ne zagovara, niti je to izgledno, da Mostar bude isključivo hrvatski grad. Ali zalagati se da demokratska pravila igre važe u cijeloj BiH, a u Mostaru gdje se navodno pretpostavlja da su Hrvati većina i da bi mogli imati gradonačelnika iz reda Hrvata, ta pravila ne ''pikaju'' je politički nekorektno i štetno za sve građane Mostara. Najbolja je za to potvrda politička kriza koja u Mostaru ne traje zadnjih 14 mjeseci već permanentno 14 godina, s manjim ili većim intenzitetom.

Smajkićeve tvrdnje kako Hrvati u Mostaru žele Bošnjacima diktirati uvjete života i smrti i Hadžiomerovićeve kako neće prihvatiti rješenja koja idu, navodno, Draganu Čoviću u prilog, vrlo su neodmjerene poruke i destruktivne za suživot u Mostaru. Tko nije izvukao pouke iz takve politike ''kako je ceo svet protiv nas'', taj je bezobrazan ili politički neobrazovan.

(m.n.) l bljesak.info