četvrtak, travnja 03, 2008

Croatia Libertas: Zašto se ne sudi Mlaći i Ćibi?

MOSTAR - Nakon kaznene prijave za ratne zločine nad civilima u Operaciji „Neretva '93“ protiv generala tzv. Armije BiH Sefera Halilovića koju je Nevladina organizacija Croatia Libertas podnijela u prosincu 2007. godine protiv njega i svih osumnjičenih za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u dolini Neretve, slobodni smo zaključiti kao predstavnici nevladinog sektora kako pravosuđe, sudstvo i nadležna tužiteljstva u BiH u jednom dijelu uopće ne funkcioniraju, a u drugom se procesuiraju selektivno prema principu nacionalne pripadnosti: nad Hrvatima i Srbima se pokreću postupci ali nad Bošnjacima nisu iako su prijavljeni za ratne zločine ali tužiteljstva ne pokreću procese sukladno slovu zakona i preporuci ICTY, stoji u priopćenju nevladine organizacije Croatia Libertas.

Svi osumnjičeni nebošnjaci, dodaje se u priopćenju, su već odavno procesuirani u Den Hagu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine (ICTY) ili su postupci u tijeku kao u slučaju šestorke „Prlić i ostali“ dok se slučajevi koji su registrirani u ICTY pod oznakama prioriteta ne pokreću na sudovima i nadležnim tužiteljstvima u BiH kao što je npr. slučaj Dževada Mlaće i Safeta Ćibe.

Croatia Libertas izražava bojazan za „mirnu i sigurnu budućnost kroz pravednost“ za koju se grčevito bori Ured Visokog predstavnika, a koju potpuno podržavaju. Skreću pozornost svim pravosudnim institucijama države da moraju jednako i na isti način tretirati sve osumnjičene počinitelje ratnih zločina ili će u suprotnom snositi odgovornost kao dio države koja bi u budućnosti mogla biti prijavljena UN-u i Vijeću Europe zbog kršenja ljudskih prava i sudskog neprocesuiranja ratnih zločina nad bilo kojim narodom, a kasnije i tužena od strane žrtava koje bi zbog neprocesuiranja ratnih zločina mogle plaćati visoke kazne određene od Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

NVO Croatia Libertas najavljuje nove kaznene prijave protiv svih osoba odgovornih za nefunkcioniranje pravosudnog sustava i nove kaznene prijave protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine kao npr. u slučaju Selme Cikotića i Dževada Mlaće, osumnjičenih za ratne zločine u Bugojnu.

3.4.2008.
Pincom.info