četvrtak, travnja 24, 2008

Filipović: Hrvati će radije robijati nego plaćati rtv pristojbu

SARAJEVO - Milijunska dugovanja i djelomična primjena Zakona o javnom RTV sustavu BiH najveće su prepreke za konsolidaciju poslovanja Radio-televizije BiH, zaključeno je u jučerašnjoj cjelodnevnoj raspravi na plenarnoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH posvećenoj stanju u ovom javnom RTV servisu.

Menadžment BHRT-a, nakon negativnog revizorskog izvještaja, ponudio je parlamentarcima plan konsolidacije poslovanja za narednih pet godina za što im je potrebno 60 milijuna KM.

"Kako se vidi iz ovog plana, iz računa bh. institucija trebalo bi izdvojiti 42 milijuna KM u narednih pet godina. Ja podržavam ovo kako bi se pomoglo javnom RTV servisu BiH", kazao je Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma bh. parlamenta.

Zastupnici iz Republike Srpske bili su jedinstveni u stavu da se prethodno moraju raščistiti milijunska dugovanja između BHRT i RTV FBiH.

Šefik Džaferović je istakao da se mora ispoštovati Zakon o javnom RTV sustavu u cijelosti i formirati korporacija koja je, uz tri javna emitera, četvrti subjekt ovog sustava.

"U formiranje korporacije mora se ući čistih računa bez dugovanja. Suština je u tome da su BHRT i RTV FBiH opterećeni međusobnim dugovima. Nelogično je i ekonomski neopravdano da RT RS uđe u sustav bez dugovanja i da unosi svoju imovinu, a ove televizije su čak opterećene milijunskim hipotekama", rekao je zastupnik Branko Dokić.

Ilija Filipović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda bh. parlamenta, upozorio je da se zbog dugovanja može dogoditi da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ne da novu dozvolu za BHRT, što je propisano zakonom.

Vinko Zorić ( HDZ 1990.) rekao je da po nacionalnoj strukturi zaposlenih u BHRT ima više "neustavne kategorije" Bosanaca, nego konstitutivnih naroda Hrvata i Srba, dok je Bošnjaka više od 67 posto, a Bakir Izetbegović je odgovorio da ljudi imaju pravo da se izjašnjavaju kako hoće.

Ilija Filipović je naglasio da će "Hrvati prije robijati nego plaćati RTV pristojbu televiziji koju ne smatraju svojom".

24.4.2008.
Pincom.info