ponedjeljak, travnja 07, 2008

Dodik: Žele instalirati ajatolaha u BiH

BANJA LUKA - Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik ocijenio je da je "Islamska zajednica u BiH najnovijom deklaracijom samo potvrdila da je politička, a ne vjerska organizacija, jer se na Saboru nije bavila vjerskim pitanjima muslimana u BiH, već političkim statusom Bošnjaka".

U reagiranju koje je dostavljeno medijima iz Vlade RS-a se navodi Dodikov stav da "najnovija Deklaracija Sabora Islamske zajednice BiH predstavlja nastavak politike IVZ-a, na čelu s Mustafom Cerićem, prema kojoj je BiH ekskluzivna država svih Bošnjaka, i da oni kojima se to ne dopada mogu otići iz nje".

Iznosi i stav da "preporuka bošnjačkim političkim strankama kako trebaju izaći na predstojeće lokalne izbore u RS-u nije ništa drugo do otvoreno miješanje u pitanja kojima se ne bi trebale baviti vjerske organizacije".

"Mustafa Cerić ima legitimno pravo osnovati političku stranku, sebe proglasi liderom i izaći na izbore. Ali u tom slučaju više ne bi mogao biti reisu-l-ulema, ili ovdje netko pokušava instalirati ajatolaha na mala vrata", navodi Dodik.

Dodaje se i da je BiH sekularna država i kako "ne bi bilo dobro da to neko pokuša zapostaviti, kao što ne bi bilo dobro da bilo tko zapostavi činjenicu da BiH nije ekskluzivitet bilo kojeg od njena tri konstitutivna naroda".

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Edhem Bičakčić se na ovo samo nasmijao, napominjući da je Sabor vrhovno zakonodavno tijelo u IZ, i da ovim svojim preporukama, koje se mogu, ali i ne moraju poslušati, ne iskače izvan Ustava.

„Mi ćemo tekst deklaracije poslati svim strankama, pa i ovoj koja je u subotu osnovana. Bošnjačke stranke u RS-u su podijeljene, tako da imaju jako malo zastupnika, u Banja Luci, recimo, nijednog, i zar nije normalno da budu zajedno. Koja će biti politička opcija? Poželjne su sve. U Federaciji, IZ neće nikog podržavati“, kazao je Bičakčić za sarajevsko Oslobođenje.

7.4.2008.
Pincom.info