ponedjeljak, travnja 21, 2008

Konjic: Hrvati krađu s groblja smatraju još jednim napadom, policija nagađa

KONJIC - Policija koja se upravo vratila s uviđaja potvrdila je za Pincom.info da je tijekom prošlog tjedna s katoličkog groblja u mjestu Donje Selo, općina Konjic, otuđena 21 mesingana alka s grobnih ploča.

- Događaj je jučer prijavio Jure J. iz mjesta Donje Selo, kazavši kako je nepoznati počinitelj ili više njih, od srijede do nedjelje, otuđio veći broj mesinganih alki s grobnih ploča., potvrdio je Fead Hakalović, načelnik operativnog centra policijske uprave Konjic

Stanovnici Donjeg Sela gorčeni su ovim vandalskim činom, jer su slični događaji česti.

- Mislim da su alke poskidane iz razloga kako bi ih netko iskoristio i prodao kao željezni otpad, jer su dosta vrijedne s obzirom da je u pitanju mesing. Ipak, razlog može biti i drugačiji., rekao je za Pincom.info jedan od stanovnika Donjeg Sela, Žarko Jurić.

Jurić dodaje da su mještani slučaj prijavili policiji, ali misli od toga nema nikakve koristi.

- Policija dođe na uviđaj radi formalnosti, ali ništa se na kraju ne riješi. U Donjem Selu gdje se nalaze Hrvati ovakvi se slučajevi događaju učestalo. Takav primjer je bio i kada su nam oduzeli vodu, naše privatno vlasništvo, a već tri godine taj predmet stoji u općini neriješen. I kuće nam obijaju, tako da mi povratnici ne možemo normalno živjeti. U Konjicu nema povratka Hrvata…, kaže Jurić.

Odgovarajući na upit o neučinkovitosti policijskih istraga i razlozima ovakvih događaja, načelnik policije rekao nam je kako za sada policija nemoćna.

- O razlozima ovakvog čina se može zasad samo nagađati, dok se počinitelji na privedu, rekao nam je načelnik Hakalović.

Pored mogućnosti da je to djelo ljudi koji trguju sekundarnim sirovinama, i mještani i policija strahuju kako bi se moglo raditi o još jednom incidentu na nacionalnoj osnovi.

21.4.2008.
J. Rakić / Pincom.info