ponedjeljak, travnja 21, 2008

Raguž: Sarajevo se ponaša kao Beograd ‘90-tih

MOSTAR- Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. i zastupnik u državnom Parlamentu Martin Raguž iako zadovoljan usvajanjem policijskih zakona i otvaranja vrata Europe za našu zemlju, zabrinut je za hrvatski položaj u BiH i svakodnevno urušavanje ustavne pozicije Hrvata. Upozorava da je stanje u Federaciji alarmantno, uspoređujući ponašanje Sarajeva prema Hrvatima u BiH s odnosnom Beograda devedesetih godina prema ostalima u bivšoj državi. Izrazio je bojazan da bi takve tendencije dominacije dijela bošnjačkih političara mogle imati krajnje negativne posljedice.

- Za HDZ 1990. je jako važno da odmah nakon potpisivanja SSP-a krenemo u proces pregovora o novom ustavu, jer svako dalje odlaganje je loše za BiH, a pogotovu za ustavnu poziciju Hrvata u BiH. Uvjeren sam da će proces krenuti ove godine i u idućoj godini dobiti puni zamah, izjavio je Raguž za mostarski Dnevni list.

Napomenuo je kako Hrvati traže europski kriterij u ustavnom uređenju, jer, kako je kazao, ova zemlja ne može ući u Europu da jedan narod ima ekskluzivne teritorijalne pozicije, drugi institucionalnu dominaciju, a treći silaznu putanju i ozbiljnu prijetnju gubitka političkog subjektiviteta, što se Hrvatima može dogoditi ako bi se trajno zaledilo ovakvo stanje.

Po Raguževoj procijeni Srbi žele prostor RS napraviti što kompaktnijim, etnički homogenijim, državotvornijim i zadržati potpuno mogućnost kontrole državnih institucija. A u situaciji kad strateški ne mogu promijeniti tu dimenziju, značajan dio bošnjačkog političkog spektra ide na potpuno ovladavanje Federacijom, što dodatno usložnjava odnose i slabi ionako neravnopravnu hrvatsku ustavnu poziciju, smatra zamjenik predsjednika HDZ 1990.. -Vidimo kako su doneseni zakoni o pripadnosti prihoda u Federaciji gdje se samo jednom promjenom zakona županije mogu oslabiti za 150 milijuna maraka, tako da njihova uloga bude bespredmetna. To moramo zaustaviti jer sad će se testirati vjerodostojnost hrvatskih političkih stranaka, kaže Raguž.

Napominje kako ti zakoni u Parlamentu ne smiju dobit prolaz te da će HDZ 1990. preko svojih zastupnika nastojati da se oni zaustave. - Ovo je alarmantno. Bio sam član prve federalne Vlade nakon Daytona kad smo uspostavljali odnose i kad je omjer raspodjele sredstava bio 1:3, a sad je taj omjer jedan naprema sedam, a kad govorimo o socijalnim korisnicima, on je jedan naprema devet. Odnosi su dramatično pogoršani i tendencija tih pogoršanja na hrvatsku štetu je dnevno uočljiva. Nema više prostora da se to stanje tolerira. U protivnom, bojim se da će se odnosi u Federaciji razvijati kao što su u zadnjoj fazi u bivšoj Jugoslaviji kad se pokušalo sve financijske tokove premjestiti u Beograd. Bojim se da ima realnih šansi da se to i ovdje dogodi ako se nastave ovi procesi. Zato sam za zaustavljanje tih negativnih procesa, izjavio je zamjenik predsjednika HDZ 1990. Martin Raguž.

Raguž je izrazio bojazan da može doći do potpune političke paralize odnosa unutar Federacije ako se nastavi ova financijska uzurpacija, dominacija u odlučivanju te ignoriranje legitimnih hrvatskih zahtjeva. Smatra da nitko od hrvatskih političkih stranaka i predstavnika ne bi mogao dati ruku za takav proces, a legitimno je pravo tražiti obrambene mehanizme.

21.4.2008.
Pincom.info