utorak, travnja 15, 2008

Hrvatski ministri u Federalnoju vladi preglasani

MOSTAR - "U povodu današnjeg usvajanja izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda na Vladi Federacije BiH moramo, na žalost, ustvrditi da je to samo nastavak politike centralizacije prihoda i ovlasti na razini Federacije BiH", a na štetu županija i općina, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

"Na ovu tendenciju staru već sedam godina HDZ 1990 ukazivao je preko svojih dužnosnika i borio se protiv toga. No, većinsko odlučivanja u Vladi Federacije BiH omogućuje bošnjačkim ministrima provoditi ovu politiku pogubnu po nacionalnu ravnopravnost, uravnoteženost prihoda i rashoda između tri razine vlasti i što je najvažnije, uništava međusobno povjerenje hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Ovim izmjenama zakona, osim što se nameće preraspodjela javnih prihoda u korist proračuna Federacije BiH, dovodi se u pitanje i financiranje već utvrđenih potreba iz proračuna. Budući da je već usvojen proračun 10 posto veći nego prošle godine, jasno je da ne postoje realne mogućnosti njegovog rebalansa što će dodatno ugroziti plaćanje računa i ukupnu financijsku stabilnost", stoji u priopćenju.

Izmjene zakona, kako se navodi, povećavaju ionako veliki dio proračuna predviđen za socijalni sektor, a njegov razvojni dio se umanjuje.

"Ta već ustaljena politika preglasavanja hrvatskih dužnosnika i dominacije bošnjačkog naroda u FBiH pokazuje da je konstitutivnost hrvatskog naroda samo formalna i posebno pogoršana poslije nametanja ustavnih amandmana bivšeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha 2002. godine. Ova situacija još jedan je argument za nedavno potpisanu Izjavu hrvatskih političkih stranaka u kojoj se traže promjene u entitetskim ustavima koje bi omogućile realnu konstitutivnost naroda kao prvi korak za cjelovitu ustavnu reformu", navodi se u priopćenju HDZ-a 1990.

15.4.2008.
Pincom.info