utorak, travnja 29, 2008

Hrvati pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa zbog boraca

SARAJEVO - U Sarajevu je danas bez konkretnog trenutnog ishoda za nezaposlene branitelje u Federaciji završeno izjašnjavanje Doma naroda Federalnog parlamenta o setu od četiri mjere koje je predložila Federalna vlada za osiguranje financijskog izvora za mjesečne boračke naknade.

Preciznije, Dom naroda je prihvatio tri predložene mjere, a četvrta, iako je odobrena većinom glasova općim izjašnjavanjem izaslanika, još ne može stupiti na snagu. Osim toga, sve mjere međusobno se veoma prožimaju i prema Vladinoj zamisli, trebale su u zajedničkom djelovanju dati željeni rezultat.

Prve tri su: izmjene Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, izmjene federalnog proračuna za 2008. godinu te izmjene Zakona o izvršenju proračuna.

Četvrta je izmjena aktualnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji.

Iako je i ona prihvaćena većinom glasova u općem izjašnjavanju izaslanika, još ne može stupiti na snagu jer su izaslanici Kluba hrvatskog naroda pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Stoga je, prema proceduri, obavljeno glasanje i po klubovima izaslanika konstitutivnih naroda pojedinačno i tada su je osporili izaslanici Kluba hrvatskog naroda.

Prema izjavi federalnog premijera Nedžada Brankovića koju je novinarima dao odmah nakon sjednice, u daljnoj proceduri, parlamentarna komisija koja se sastoji od članova oba doma treba se sastati i izjasniti je li riječ o materiji koja zaista zadire u nečiji vitalni nacionalni nteres. Ako komisija ne usuglasi stav, Ustavni sud Federacije će odlučivati je li riječ o povredi nacionalnog interesa u ovom slučaju.

Premijer Branković je izrazio nadu kako će u daljnjoj proceduri svi akteri biti svjesni činjenice da 87.000 demobiliziranih boraca u Federaciji čeka na rješavanje pitanja uredne isplate mjesečnih naknada od 150 KM koje im zakonski pripadaju za vrijeme dok su nezaposleni.

Naime, u financijskoj primjeni zakona koji propisuje te naknade pojavile su se teškoće zbog kojih borcima već kasne isplate za ožujak ove godine, a bliži se i termin travanjske isplate.

Vlada je stoga predložila spomenuti set od četiri prožimajuće mjere da bi, prema obrazloženju, do kraja godine osigurala novac za urednu isplatu.

Suština predloženih mjera je jednako sudjelovanje federalnog i županijskih razina u financiranju naknada (pedeset posto prema pedeset posto), s tim što u županijskom udjelu, zavodi za zapošljavanje također trebaju izdvajati dio novca.

Protivljenje izaslanika Hrvata u Domu naroda svodi se na njihovo objašnjenje kako su mjere zamišljene nauštrb županija i da će se pokazati neefikasnim.

Zbog kašnjenja ožujskih isplata, Savez demobiliziranih boraca u FBiH, koji je i ranije prijetio masovnim boračkim protestima, jučer je pozvao Dom naroda da podrži Vladine mjere.

U protivnom, Upravni odbor te asocijacije sastat će se 30. travnja i odlučiti o svojim daljnjim potezima, najavljeno je jučer.

29.4.2008.
Pincom.info / Fena