nedjelja, travnja 13, 2008

Tuđman nije pristao da granica RS-a bude kod Livna

MOSTAR - Iako bila i privatne naravi, posjet BiH i brojni susreti s domaćim dužnosnicima, a napose poruke bivšeg američkog posrednika za Balkan Richarda Holbrookea, probudili su brojne daytonske duhove i kontroverze što treba učiniti s luđačkom košuljom, kako je ovaj sporazum nazvao jedan od bivših bliskih Holbrookeovih suradnika Donald Hays.

Holbrooke je poručio kako bi bilo rizično i opasno odvajanje bilo kojeg entiteta od BiH , njihovo ukidanje ili, pak, stvaranje trećeg. S druge strane, Holbrooke je spustio na zemlju Hrvate i Bošnjake u očekivanjima za drastičnim izmjenama Daytona tvrdeći da je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u Daytonu dobio što je tražio, a Alija Izetbegović pristao na naziv Republike Srpske.

U Daytonu je dogovoren proces mirne reintegracije Hrvatske, Erdutski sporazum i mirno oslobađanje zadnjeg okupiranog područja, potvrdio je za Večernjak šef hrvatske diplomacije Mate Granić.

On je bio jedan od sudionika pregovora iz Daytona, a iznio je i malo poznate detalje o višednevnim pregovorima u zrakoplovnoj bazi u Ohiju oko povlačenja granice na jugozapadu BiH. Prema njegovim riječima, upravo su Holbrooke, Slobodan Milošević i Haris Silajdžić dvije večeri prije postizanja dogovora u Daytonu nastojali Tuđmana prisiliti da se odrekne značajnoga prostora na štetu Hrvata.

Bili su veliki pritisci da se unutarnje razgraničenje prema Republici Srpskoj na području FBiH pod kontrolom Hrvata napravi odmah kod Livna. Tuđman je to energično odbio, svjedoči Mate Granić. Holbrookeova nova upozorenja u BiH, prema Graniću, ne treba zanemariti budući da bi mogao postati državni tajnik SAD-a u slučaju pobjede Hillary Clinton na izborima.

Takav scenarij, tvrdi Granić, pomogao bi Hrvatima u BiH jer bi Hrvatska mogla lobirati za daytonske promjene, budući da ih može provesti samo tvorac tj. SAD, dok Europa za to nema snage. Ako bi Holbrooke imenovao nekog od svojih suradnika, onda bi mogli očekivati povoljnija rješenja za Hrvate u BiH, tvrdi Granić.

13.4.2008.
Pincom.info