srijeda, travnja 09, 2008

Musa: U BiH će se dogoditi pobuna Hrvata!

MOSTAR – U BiH će se ponovno dogoditi pobuna Hrvata, poput one iz 2001. u vrijeme Hrvatske samouprave, upozorio je predsjednik HKDU BiH Ivan Musa.

- Imat ćemo sličnu situaciju kakvu smo imali 2001. kada su Hrvati radikalizirali političku scenu u BiH kako bi poručili da postoje kao narod, jer mi još dugo ne možemo trpjeti kontinuirani gubitak prava i pristajati na BiH kao državu u kojoj postoje srpski i bošnjački entitet, kazao je Musa.

Prema njegovom mišljenju zaključci nedavnog sastanka Upravnog vijeća PIC-a iz Bruxellesa u kojem se zagovara ustavna reforma a istovremeno podržava daytonska dvoentitetska BiH upućuju na to da je plan ukidanje županija što bi za Hrvate, kaže, bilo pogubno.

Stoga će na sljedećem sastanku lidera šest stranaka potpisnica Kreševske deklaracije, čiji će domaćin biti Narodna stranka radom za boljitak insistirati na reaktiviranju Hrvatskog narodnog sabora, kako bi se Hrvati izjasnili kakvu BiH žele, a na kakvu ne pristaju.

Obnovljeni Hrvatski narodni sabor, prema viđenju predsjednika HKDU BiH činili bi izabrani hrvatski zastupnici od općinske do državne razine, predstavnici hrvatskih institucija, predsjednici političkih stranaka i predstavnici Crkve

- Na tom sastanku pokušat ćemo ponovno usuglasiti i stavove oko Mostarske izjave o izmjenama entitetskih ustava i zakona o entitetskim vladama, kojom tražimo ravnopravan status za sva tri naroda u BiH, koju još nisu potpisali predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predstavnik Narodne stranke radom za boljitak, kaže Musa. Napominje kako on, iako je potpisao tu izjavu, ne smatra je punovažnom, sve dok je ne potpišu predsjednici svih šest stranaka.

Podsjeća kako Hrvati u BiH ne traže ništa više nego što imaju druga dva naroda, a to je da BiH bude uređena kao federativna država u kojoj će Hrvati imati svoju federalnu jedinicu s teritorijalnim diskontinuitetom, koja bi uključivala hrvatska područja od Posavine, preko srednje Bosne do Hercegovine.

9.4.2008.
M. Š. / Pincom.info