srijeda, travnja 23, 2008

Hrvatski ministri protiv federalnih udžbenika

LIVNO - Jučer je u Livnu održan sastanak Koordinacije hrvatskih ministara obrazovanja u Federaciji BiH na kojoj je usvojen Zaključak po kojemu Okvirni zakon o udžbenicima ne može donijeti Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke jer je sukladno Ustavu Federacije BiH vođenje obrazovane politike, uključujući i donošenje propisa o obrazovanju, u nadležnosti županija.

Ministri su nakon rasprave odbacili i ideju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o besplatnim udžbenicima. Naime, po mišljenju Koordinacije hrvatskih ministara obrazovanja, Federalno ministarstvo nema ovlasti za provedbu procedure nabavke besplatnih udžbenika, a, prema toj ideji, i udžbenike bi biralo Federalno ministarstvo.

Ministri su se na jučerašnjem sastanku dogovorili da Ministarstvo prosvjete Zapadnohercegovačke županije imenuje povjerenstvo za izradu nastavnog plana i programa za devetogodišnje obrazovanje, koji će dostaviti ostalim ministarstvima na davanje mišljenja i prijedloga.

Što se tiče dokumenta o Strateškim pravcima i razvoja obrazovanja u BiH s planom implementacije 2008-2015. godine, Koordinacija hrvatskih ministara usvojila je Zaključak, kojim smatra da Strategija ne uvažava ustavnu određenost BiH kao države tri konstitutivna naroda i ostalih.

Strategija, prema mišljenju ministara, o materinjim jezicima govori diskriminatorski i ignorira postojanje hrvatskog, srpskog i bosanskog jezika, te diskriminira pravo da svaki od konstitutivnih naroda, unutar sustava obrazovanja BiH, razvija svoj obrazovni sustav, utemeljen na očuvanju jezika, kulture i tradicije svog naroda.

Koordinacija hrvatskih ministara zatražila je i poništenje Odluke o utvrđivanju kriterija za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta. Tom odlukom, kako smatraju ministri, ukinuto je pravo županijama da predlože svoje članove za Upravni odbor.

Ministri su zatražili od Ministarstva civilnih poslova da ubuduće sve dokumente koji su vezani za ministarstva prosvjete Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske, Posavske i Srednjobosanske županije šalje izravno ministarstvima, a ne preko Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, što je do sada bila redovita praksa, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije.

23.4.2008.
Pincom.info / Fena