utorak, travnja 22, 2008

Hrvati preglasani i u Parlamentu F BiH

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas je, uz protivljenje zastupnika stranaka s hrvatskim predznakom, usvojio set zakona kojima se do kraja godine osigurava novac za naknade nezaposlenim demobiliziranim borcima, pišu Nezavisne novine.

Izmijenjeni su zakoni o pravima demobiliziranih boraca, o pripadnosti javnih prihoda, o izvršenju proračuna FBiH, te proračuna FBiH za ovu godinu.

Odbijeni amandmani Hrvata

Iako je Vlada FBiH prvobitno predložila da izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda na snazi budu tri godine, do kraja primjene Zakona o pravima demobiliziranih boraca, Parlament je prihvatio prijedlog ministra financija Vjekoslava Bevande da on ipak bude na snazi do kraja ove godine, do kada bi Vlada treba naći trajno rješenje za ove zakone. Vlada je zadužena da u roku od 60 dana uspostavi jedinstvenu bazu podataka korisnika ovih naknada.

Stranke s hrvatskim predznakom predlagale su da se umjesto izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojim se od županija uzima oko 44 milijuna KM, poveća doprinos za osiguranje od nezaposlenosti sa 2,5 na tri odsto.

Nakon što je ovo odbijeno, uz obrazloženje da se ne smije opteretiti privreda i ugroziti novo zapošljavanje, stranke s hrvatskim predznakom su predložile da se potrebni novac osigura uzimanjem 57 milijuna KM predviđenih za autoput Sarajevo - Zenica - Mostar i novca predviđenog za jačanje "BH Airlinesa", što je također odbijeno. Ovi amandmani su odbijeni sa po 56 suzdržanih zastupničkih glasova.

"Znamo mi da ima mnogo rješenja i sve smo ih analizirali, ali ponuđene smo ocijenili kao najprihvatljivije za Parlament FBiH. Točno je da od županija uzimamo 44 milijuna, ali im kroz razne projekte dajemo 110 milijuna KM i mogli smo uzeti novac i od toga. Prijedlozi stranaka s hrvatskim predznakom bi bili prihvatljivi da ne zadiru samo u projekte koji su u isključivim ingerencijama FBiH", kazao je premijer Nedžad Branković.

SDP BiH je podržao ovaj zakon, uz opasku da u Parlamentu prestaje njihova veza sa stvarnošću, te da je Vlada, koja je predlagač ovih zakona, jedina odgovorna za njihovu provedbu.

Hrvati će se, možda, obratiti Ustavnom sudu

Zastupnici stranaka s hrvatskim predznakom smatraju da usvojena zakonska rješenja nisu u skladu sa Ustavom i najavljuju mogućnost obraćanja Ustavnom sudu.

"Ne bismo voljeli da Ustavni sud FBiH odlučuje o tome hoće li nezaposleni demobilizirani borci dobivati naknade ili neće", kazao je Mato Franjičević iz HDZ BiH, napominjući kako niti jedan hrvatski ministar u Vladi FBiH nije bio za ova rješenja.

Na ovo je, pišu ''Nezavisne'', reagirao zastupnik Ismet Osmanović primjedbom da ne postoje "hrvatski", nego "ministri iz reda hrvatskog naroda". Franjičevićev stranački kolega Marinko Čavara je podsjetio da u Ustavu FBiH stoji da tri konstitutivna naroda u FBiH ostvaruju punu jednakopravnost.

22.4.2008.
Pincom.info