srijeda, travnja 09, 2008

Geary dijagnosticirao slabosti koje bi mogle označiti početak kraja Hrvata u BiH

SARAJEVO - Analizirajući aktualni politički, nacionalni, ekonomski i kulturni položaj Hrvata u BiH, američki povjesničar Patrick Geary, autor knjige "Mit o nacijama" te profesor povijesti na poznatom sveučilištu UCLA u Los Angelesu, ocjenjuje kako su nesposobna i korumpirana politička nomenklatura, opći nedostatak intelektualne kritične mase, bezidejnost te prijevare i izmanipuliranost naroda stvorili tolike slabosti koje bi mogle označiti početak kraja hrvatskoga naroda u BiH.

Analitički presjek američkog znanstvenika, koji prenosi Hrvatsko kulturno vijeće i Hrvatsko slovo, naglašava kako su Hrvati u BiH uz pomoć službenoga Zagreba izgubili i minimalnu mogućnost da barem na razini svojih županija mogu odlučivati o sudbinskim pitanjima vlastita života. Ukinuto im je pravo na materinski jezik, pa za razliku od desetaka bošnjačkih radijskih i televizijskih postaja te mnoštva listova oni i dalje informativni program moraju slušati na jeziku svojih "okupatora", navodi se u izvještaju znanstvenika Patricka Gearyja.

Obrazovanje na hrvatskom jeziku piše u analizi također postaje sve skučenije, jer bošnjački pritisci taktikom tzv. zajedničkih škola, kao što je aktualni slučaj s djecom u Čapljini, urušavaju i zadnje ostatke školskog sustava koji je jamčio hrvatskoj djeci da će barem djelomično sačuvati svoj identitet. Dok se još donedavno vodila javna kampanja za tzv. ravnopravnost bivših radnika bošnjaka u privatiziranom mostarskom Aluminiju, čija je pozadina očito bila urušavanje ili preuzimanje te profitabilne tvrtke, istodobno se na razini cijele FBiH, u tvrtkama koje su u njezinu vlasništvu, provodilo etničko čišćenje kadrova.

Patrick Geary navodi i kako su u tijeku završene operacije u nadzornim i upravnim odborima javnih poduzeća pod kontrolom bošnjaka, na primjer, Energoinvesta i Elektroprivrede BiH, u kojima više uopće nema Hrvata. Nedavne pak prijetnje bošnjačke terorističke skupine, koja je navodno uoči katoličkih blagdana pripremala podmetanje eksploziva pod katoličke crkve, neki analitičari smatraju sastavnim dijelom bošnjačke politike kojoj je cilj što više potisnuti Hrvate iz BiH.

Dok se na međunarodnoj i međuentitetskoj razini vode političke rasprave o mogućem odcjepljenju RS-a iz sastava BiH i bošnjačkim pretenzijama na ukidanje entiteta i uspostave unitarne države, na unutarnjem planu sve čvršće egzistiraju srpski i muslimanski entitet kao dvije državnopravne cjeline. U igru o ukidanju entiteta uplovili su i predstavnici hrvatskoga naroda, pa umjesto da nastoje zaštititi interese vlastitog naroda, svojom politikom tek učvršćuju podjelu BiH na srpski i muslimanski dio. Hrvatski predstavnici očito ne razumiju međunarodna jamstva RS-u pa su, unatoč upozorenjima, postali samo sredstvo u rukama muslimanske politike koja se preko njih suprotstavlja Srbima, a istodobno na svim poljima želi pretvoriti FBiH u svoj islamski entitet.

Kako se različite skupine hrvatskih političara još uvijek ne mogu složiti kada treba definirati vlastite probitke, na kojima bi onda dosljedno mogli zastupati svoja stajališta o pitanju ustavnoga uređenja BiH, onda im je na području realne politike ostalo tek to da inzistiraju na vraćanju statusa županijama, koje im je prije Petritsch-Ashdownova nasilja jamčio Daytonski ustav. U protivnom, najveći dio odgovornosti za mogući nestanak Hrvata iz BiH snosit će upravo svi oni.

9.4.2008.
Pincom.info / Vl.