subota, travnja 12, 2008

HDZ 1990: Zašto Bešlić opstruira izgradnju nove katedralne crkve u Mostaru?

MOSTAR - Iako je kamen temeljac za izgradnju crkve Kristova Uskrsnuća u središnjem dijelu Mostara, kod hotela Ero, svečano postavljen prije punih dvanaest godina, gradske vlasti Mostara do danas se nisu udostojale izdati građevinsku dozvolu, unatoč činjenici da je predana sva potrebna dokumentacija.

Tijekom svih ovih godina crkvene vlasti su pokretale brojne inicijative za nastavak radova na ovom projektu, međutim, osim ispraznih obećanja nitko nije išta konkretno poduzeo. Posljednju inicijativu pokrenuo je biskup mons. dr. Ratko Perić 2004. smatrajući da je došlo “krajnje vrijeme da se nešto temeljito, sustavno i finalno poduzme u financijskom, graditeljskom, stambenom i liturgijskom pogledu za crkvu Kristova Uskrsnuća, koja po svome božanskom naslovu zahtijeva maksimalno dostojan izraz naše vjere i poštovanja”.

Nošen ovom inicijativom don Krešo Puljić, župnik župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista, na čijem se teritoriju nalazi gradilište nove crkve, u svojoj župi je proglasio početak akcije za daljnju izgradnju crkve. Formiran je i Glavni odbor za gradnju, te je pokrenut pokret za izgradnju crkve pod nazivom Prijatelji crkve Kristova Uskrsnuća (PCKU).

Međutim, na sve ove poduzete aktivnosti ostale su nijeme gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem. Zbog opstrukcija gradskih vlasti u izdavanju građevinske dozvole za izgradnju crkve i pastoralnog centra Kristova Uskrsnuća o ovom problemu je raspravljao i Gradski odbor HDZ-a 1990. Mostar koji je zatražio od gradonačelnika Ljube Bešlića da objasni zbog čega su uporno godinama opstruira izgradnju ove crkve.

“Neshvatljivo je da u Mostaru u kojem većinu čine Hrvati i koji ima gradonačelnika Hrvata sadašnja gradska vlast nije učinila ništa da osigura minimalne uvjete za nastavak radova na crkvi Kristova Uskrsnuća u središnjem dijelu Mostara. Zbog toga, od gradonačelnika Bešlića tražimo da hrvatskom puku objasni do kada će izgradnja benzinskih crpki u gradu Mostaru imati prioritet nad izgradnjom drugih objekata neophodnih za normalan živog građana Mostara”, navode iz GO-a HDZ-a 1990. Mostar.

Kako ističu iz GO HDZ 1990., neobično je zašto je baš u ovo vrijeme otvorena priča i oko izgradnje islamskog centra u središnjoj zoni Mostara za koji je hercegovački muftija Seid ef. Smajkić već zatražio od mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića izdavanje građevinske dozvole.

“Nadamo se da izgradnja ovog islamskog centra nije bila jedna od tema sastanka koji su nedavno održali predstavnici HDZ-a BiH i SDA te da izgradnja vjerskih objekata neće postati predmet političkih potkusurivanja i predizbornih dogovora”, navode iz ove stranke.

“Na to nas posebno upozoravaju riječi muftije Smajkića koji je izjavio da bi tek izgradnjom islamskog centra u središtu grada muslimani postali faktor u Mostaru. Na taj način, prema njegovu mišljenju, osigurao bi se balans u gradu i spriječila kroatizacija i kršćanizacija Mostara.

Ovakvo razmišljanje muftije Smajkića nije ohrabrujuće, ali se nadamo da će se ono promijeniti u sljedećih petnaestak godina koliko će prema dosadašnjoj praksi, najmanje trebati gradskim vlastima da razmotre ovaj zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, osim ako spomenuti koalicijski partneri ne odluče da pred predstojeće općinske izbore naprave „džentlmenski“ dogovor kako bi na taj način pokušali naći pokriće za svoj dugogodišnji nerad”, ističu iz HDZ-a 1990. grada Mostara.

12.4.2008.
Pincom.info