subota, travnja 05, 2008

Vrankić: Bošnjačka politika od F BiH sebi pravi rezervnu državu

SARAJEVO - Ključni problem BiH je što naša zemlja ima tvorničku grešku načinjenu u Daytonu i što BiH kao takva ne funkcionira niti može funkcionirati, stav je Dragana Vrankića, ministra financija i trezora BiH, koji je iznio u intervjuu za Dnevni avaz.

- Ovoj državi neophodna je politička reforma, nakon čega će sve ići brže. No, mi prije svega moramo usvojiti reformu policije, moramo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i kroz reforme koje slijede mnogo toga će se rješavati, i nakon dvije godine shvatit ćemo da je sve ono što nismo ni sanjali da će proći - već prošlo. Principi EU odgovaraju svima, i to je način da se iščupamo iz dnevne politike. Osnovna stvar je postići dogovor o ustavnoj reformi kojom će biti stvoreni uvjeti da sva tri naroda osjećaju BiH svojom - poručuje Vrankić.

Na pitanje kada se može očekivati da se krene u ozbiljne pregovore o reformi Ustava i koliko su Hrvati zadovoljni trenutnim ustavnim uređenjem BiH, Vrankić odgovara:

- Nimalo. Katastrofa! Tri naroda, dva entiteta, u oba entiteta Hrvati su preglasani, na Vijeću ministara imamo malo ravnopravnosti kada se donose odluke, a zakoni se već mogu donijeti bez hrvatskih ministara. Tu je taj naš problem tvorničke greške koja je načinjena u Daytonu i zbog koje BiH ne funkcionira.

On smatra kako bi se ta greška ispravila ustrojem trećeg entiteta.

- Većina Hrvata rekla bi: da, to je rješenje. Bošnjaci bi rekli: nipošto, jer ih to asocira na podjelu BiH, a to se može riješiti preambulom gdje bi se navelo da nema disolucije BiH, bez obzira na ustroj. No, prije svega, ja sam za ravnopravnost Hrvata.

Vrankić smatra kako Bošnjaci od Federacije sebi pravi rezervnu državu.

- Bošnjačka politika, što se da primijetiti kroz dešavanja u Vladi FBiH, od Federacije sebi pravi rezervnu državu. Ja to kao Hrvat vidim i za to imam mnogo argumenata. RS se tome ne protivi, jer je pola države već dobila u Daytonu. To je, nažalost, istina i problem BiH.

5.4.2008.
Pincom.info