ponedjeljak, travnja 14, 2008

Hrvatske stranke protiv Holbrookeove podrške dvoentitetskoj BiH

MOSTAR - Hrvatske stranke u BiH oštro su kritizirale poruke tvorca Daytonskog sporazuma Richarda Holbrookea, koji se za vrijeme boravka u BiH proteklog vikenda više puta javno usprotivio promjeni sadašnjeg dvoentitetskog ustroja BiH uspostavljenog Daytonskim ugovorom.

Dužnosnici hrvatskih stranaka u BiH ističu da je upravo takav dvoentitetski ustroj BiH štetan po hrvatski narod.

Član najužeg vodstva HDZ BiH i bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović je izjavio kako su Holbrookeove izjave "nebulozne", te da se hrvatski narod u BiH ne treba previše osvrtati na njih.

"Radi se o tomu da on (Holbrooke) ne želi prihvatiti svoju pogrešku, kao i zločin prema Hrvatima (u BiH) na čemu i dalje ustrajava", rekao je Jović u ponedjeljak za mostarski Dnevni list.
Član Predsjedništva HDZ 1990. i bivši predsjednik HDZ BiH Božo Rajić je izjavio kako će hrvatske stranke, bez obzira na Holbrookeove zauzimanje za opstanak dvoentitetskog ustroja BiH, i dalje ustrajavati na donošenju pravednijeg Ustava te zemlje.

Po Rajićevim riječima, "tek će se čuti što misli američka službena politika" te "ne treba značiti da je Holbrooke u visokom stupnju suglasnosti s njom". "Ništa nije toliko sveto da se ne bi moglo mijenjati u interesu postizanja pravednijih odnosa u BiH", dodao je Rajić.

Predsjednik HSS-NHI, Ivan Krndelj je kazao kako Holbrookeove izjave o "cementiranju" daytonskog uređenja BiH ne treba smatrati pretjerano važnim. Krndelj je istaknuo kako takvim izjavama "ne padaju u vodu hrvatski zahtjevi za ukidanje dvoentitetske podjele BiH, jer se radi o Holbrookeovu osobnom stajalištu, a ne o stajalištu američke politike".

14.4.2008.
Pincom.info