petak, travnja 04, 2008

Murphy kod Ljubića i Čovića: Hrvati i financijski zakinuti u BiH

MOSTAR - Predsjednik HDZ1990 dr. Božo Ljubić razgovarao je u Mostaru s voditeljem Političkog odjela Veleposlanstva SAD u BiH, Michaelom Murphyjem.

Pored aktualne teme usvajanja zakonskih rješenja koja se tiču reforme policije, Marphy je pokazao interes za nedavni prijedlog hrvatskih stranaka koji se odnosi na korekcije entitetskih ustava i zakona o vladama entiteta, kao i za daljnje procese ustavne reforme.

Ljubić je ponovio kako je reforma policije tek korak na europskom putu Bosne i Hercegovine, te da se, unatoč određenim manjkavostima ponuđenog rješenja, ova prilika koja vodi ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ne smije propustiti. Izrazio je uvjerenje kako će vrlo brzo doći do usvajanja potrebnih zakona.

Ljubić je naglasio kako je sadašnja pozicija predstavnika hrvatskog naroda u entitetskim vladama takva da oni nemaju mogućnost utjecati na proces donošenja odluka i da se taj koncept treba promijeniti.

Također je istaknuta potreba donošenja novog Ustava. Ukazano je i na nepravednu raspodjelu financijskih sredstava za realiziranje projekata koji se odnose na prostore gdje pretežno žive Hrvati, priopćeno je iz HDZ 1990..

I predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović susreo se danas u Središnjici te stranke u Mostaru sa šefom političkog odjela veleposlanstva SAD-a u BiH Michaelom Murphijem.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH, tijekom susreta bilo je riječi o položaju hrvatskog naroda u BiH i aktualnim političko gospodarskim prilikama u BiH.

Tom prigodom Čović je istaknuo kako BiH mora ispuniti uvjete za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP), te kako bez novoga Ustava nema svijetle europske budućnosti BiH.

"Suština je donijeti novi Ustav. Sve drugo su kratkoročna rješenja", kazao je Čović.

4.4.2008.
Pincom.info