ponedjeljak, kolovoza 24, 2009

Washington Post: Stare podjele i mržnje ponovno zaokupljaju BiH

WASHINGTON - Stare podjele i mržnje ponovno zaokupljaju Bosnu i Hercegovinu 14 godina poslije okončanja rata, piše «Washington post».


U tekstu se ocjenjuje da je privreda u BiH u dronjcima, s nezaposlenošću koja prelazi 40 posto. Autor, između ostalog, citira predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića koji smatra da je krajnje vrijeme da se okonča međunarodna supervizija u BiH i prisile politički subjekti u zemlji da sami rješavaju probleme.

- Međunarodna zajednica gubi strpljenje. Čak je postalo dosadno objašnjavati im probleme u BiH. To je za mnoge od njih stara priča i oni su od toga umorni - smatra Radojičić.

U međuvremenu BiH postaje sve više polarizirana - Srbi, Hrvati i muslimani sele se u ona mjesta gdje čine većinu.

Savjetnik premijera Republike Srpske (RS) Gordan Milošević upozorava da nametnuti centralizirani federalni model zemlji znači samo jednu stvar - a to je dominacija jedne grupe.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da pojedinac u BiH uopće ne postoji, već samo kao član određene etničke grupe.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić zabrinut je da bi vrela retorika mogla, kako je naveo, prerasti u nasilje i dodaje da se ne smije dozvoliti da stvari izmaknu kontroli.

BiH još uvijek nadgleda međunarodni predstavnik, poznat kao visoki predstavnik, koji ima neograničene ovlasti otpuštati lokalne službenike i određivati politiku, ako smatra da je to neophodno za dobrobit zemlje, piše list.

Vijeće za provedbu mira i agencije koje nadgledaju Daytonski sporazum i koje postavljaju visokog predstavnika pokušavaju godinama ukinuti tu poziciju i vratiti puni suverenitet zemlji. Međutim, strani diplomati kažu da nisu uvjereni da su političari u BiH spremni sami upravljajuti zemljom.

Visoki predstavnik Valentin Inzko smatra da BiH pati od sindroma zavisnosti koji datira od prije više vjekova, u vrijeme kada je bila dio Otomanskog carstva.

On izdvaja primjer Mostara, potpuno podijeljenog grada između muslimana i Hrvata, koji je zbog političkih sporova ostao bez budžeta ili funkcionalne vlade.

24.8.2009.
Srna/Pincom.info