petak, kolovoza 14, 2009

Kardinal: Molim Boga da hrvatski političari počnu gledati dalje od vlastitog interesa

SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić rekao je da su mu prilikom posjete američkom Kongresu pokazali službeni dokument koji govori o Srbima, Bošnjacima i Romima u BiH, dok Hrvate i ne spominje.


"Ozbiljno sam upozorio na tu strašnu činjenicu", rekao je Puljić i dodao da nije dužnost samo Crkve da upozorava na to, nego to moraju činiti prije svega političari.

Puljić je naglasio da je i prilikom nedavne posjete potpredsjednika SAD Joe Bidena BiH vidio da su Hrvati ponovo ignorirani.

On je za Večernji list, izdanje za BiH, rekao da nema izgradnje stabilne države bez ravnopravnosti u Ustavu i u zakonu i da je važno da ta konstitutivnost i suverenost bude ne samo na papiru nego u svim nivoima života.

"Tu su odgovorne međunarodne strukture koje su nam ovaj sistem nametnule i sada dižu ruke kriveći domaće predstavnike vlasti, a domaći političari vladaju prema onoj - tko je šta zgrabio to ne pušta", rekao je Puljić i dodao da se čini da ovako podijeljena i rastrgana BiH odgovara svakoj opciji ni svakoj stranci na vlasti jer se bogate godinama ne polažući odgovornost nikom.

Prema njegovim riječima, moćnici se, svako u svom kutku, uvežu na svim nivoima, a izbori su više prebrojavanje naroda po nacionalnoj osnovi, jer nije riješeno nacionalno pitanje.

"Budući da tvorci Daytona odavno peru ruke od svojih promašaja i oblače nas u luđačke košulje nadam se i molim Bogu da hrvatski političari počnu gledati dalje od vlastitog interesa ili interesa avlijske politike te da se kod političara svih naroda i opcija probudi dobra volja kako bi kao partneri u vlasti uporno stvarali strategiju jednakih prava i suverenosti svakog naroda", poručio je Puljić.


14.8.2009.
Pincom.info