srijeda, kolovoza 19, 2009

Pločkinić opet u akciji: Croatia Libertas kazneno prijavila RAK

MOSTAR - "Otkriven je višemilijunski skandal u svezi dodjeljivanja frekvencija Agencije RAK. Tražimo pomoć medija kako bi u problemu iskorijenjivanja korupcije sudjelovala i BH javnost", stoji u pismu koje je medijima uputio Leo Pločkinić, predsjednik NVO Croatia Libertas. Uz ovo pismo dostavljen je i tekst kaznene prijave upućene u srijedu Tužiteljstvu Kantona Sarajevo. Evo što stoji u prijavi:

Bosna i Hercegovina je država u kojoj je duboko ukorijenjen kriminal i korupcija te je neophodno formirati tijelo koje bi iskorijenilo kriminal i korupciju iz državnih institucija kako bi ispunili najvažniji uvjet iz mape pute vrlo važan za prijem u Europsku Uniju. Posljednja u nizu korupcijskih afera i skandala dolazi iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK BiH). Sukladno važećim zakonskim aktima, prema saznanjima i izvješćima državne Revizije te prema zapisnicima i dokumentima Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK BiH), protiv sljedećih osoba podnosimo kaznenu prijavu:

1. Kemal Huseinović, direktor RAK-a

1. Dunja Mijatović, direktorica Odjela RAK-a za dodjelu frekvencija

3. NN odgovorne osobe, uposlene u RAK-u

Zbog sljedećih kaznenih djela i opisanih radnji:

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je prema postojećoj službenoj dokumentaciji i prema stanju službenih dokumenata od kojih mnogi nedostaju jer ne postoje jer nisu izdati kroz proceduru te prema iskazima zaposlenih djelatnika u RAK-u, nezakonito dodjeljivala frekvencije i dozvole radio i televizijskim stanicama preglasavanjem u Vijeću RAK-a ili čak u pojedinim slučajevima mimo Vijeća RAK-a zbog čega uopće ne postoje službeni zapisnici i dokumentaciona procedura uz ostvarenu osobnu korist prijavljenih osoba što predstavlja kazneno djelo korupcije i zloporabe službenog položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave (dozvole i koncesije).

Nadalje, niti sa jednog od službenih putovanja u inozemstvo direktor RAK-a, Kemal Huseinović nikada nije podnio izvještaj Vijeću RAK-a iako je po zakonu na to bio obvezatan što predstavlja zloporabu službenog položaja i ovlasti te kazneno djelo pronevjere državnog novca. Jedini pisani izvještaji predstavljaju rukom pisane „informacije o susretima“ s veleposlanicima u BiH te „konstatacije“ kako ima njihovu punu podršku.

Nadalje, Agencija RAK, gore prijavljene osobe i ostale NN osobe, nikada nisu realizirali Zakon BiH o Sektorskoj politici koji je usvojilo i odredilo Vijeće ministara BiH, a što predstavlja temeljnu obvezu Agencije RAK propisanu i definiranu Zakonom o komunikacijama čime su prijavljene osobe izvršile tešku zloporabu službenog položaja i ovlasti jer nisu izvršile što ima državni zakon i nalaže da učine za vrijeme svoga mandata a nisu opravdano bile spriječene u izvršenju istog.

Nadalje, niti jednu žalbu nositelja dozvole i koncesija na odluke generalnoga direktora – nije usvojilo Vijeće RAK-a niti su dozvolili nazočnost stranke koja je podnijela žalbu i sve odluke ovdje su donesene preglašavanjem što je protuzakonito po nekoliko točaka Zakona o Sektorskoj politici te suprotno važećim zakonskim i pravnim aktima same Agencije što predstavlja zloporabu službenog položaja i ovlasti i kršenje propisanih zakonskih procedura Agencije RAK.

Nije ispunjena ni temeljna zakonska procedura da se najmanje jednom godišnje uradi „Analiza tržišta telekomunikacija“ što je zakonska obveza RAK-a. Sukladno tome „odobrene“ cijene telefonskih usluga su pod znakom pitanja i na štetu korisnika na temelju čega Agencija RAK ima svake godine „milijunske viškove sredstava“. Ovim je počinjena klasična zloporaba službenog položaja i ovlasti, pronevjera, prekršen je Zakon o zaštiti potrošača te je prekršen Zakon o konkurenciji tržišta. Samo možemo pretpostaviti u čije privatne džepove iz Agencije RAK su se slila sredstva od pravnih subjekata kojima je „nečinjenje analize tržišta“ išlo na ruku i pogodovalo u poslovanju na tržištu čime je oštećen i državni budžet što je neophodno temeljitije istražiti preko nadležnih tijela.

Nadalje, kupovana je oprema višemilijunske vrijednosti (izraženo u eurima) za koju stručnjaci i analize, računi i rukom pisane „Priznanice“ govore kako je plaćena po višestruko većoj cijeni od stvarne tržišne vrijednosti. Ovu činjenicu mogu potvrditi zatečena dokumentacija ali i inženjeri uposleni u samoj Agenciji RAK koji mogu potvrditi navode iz ove kaznene prijave. Poslovi su dogovarani „direktnom nagodbom“ bez javnih natječaja. Ovime je počinjeno kazneno djelo korupcije i organiziranog kriminala, klasično kazneno djelo pranja novca poreskih obveznika iz državne institucije i zloporaba službenog položaja i ovlasti te namjerno nesavjesno poslovanje te je nedvosmisleno prekršen Zakon o javnim nabavama i tenderima državnih institucija čime je državni budžet oštećen za višemilijunske iznose u Eurima jer nabave nisu javno objavljivane kao ni rezultati javnih natječaja.

19.8.2009.

Pincom.info